Mladi u Centru

Mladi u Centru: Jačanje dijaloga mladih i donositelja odluka na lokalnoj razini

  • Korisnik: Grad Pregrada

Kratki opis projekta:

Radi se o projektu uključivanja mladih u procese donošenja odluka i oblikovanja politika za mlade putem strukturiranog dijaloga koji pruža priliku za konkretno poboljšanje položaja mladih u lokalnim zajednicama. Koncept je to koji podrazumijeva razgovor između donositelja odluka i mladih te osigurava da mišljenja i preporuke mladih budu jedan od ključnih doprinosa u donošenju odluka i oblikovanja politika za mlade. Sastoji se od jasno definiranih faza u kojima donositelji odluka i organizacije mladih postavljaju pitanja o temama koje su važne mladima diljem Europe, prikupljaju komentare mladih na prijedloge prije no što predstave konačne preporuke koje potom postaju dio politika za mlade. Na ovaj način mladi mogu izravno utjecati na donošenje odluka, a institucije mogu svoje odluke temeljiti na stvarnim potrebama mladih.

Svrha projekta:

Projekt je proizašao iz potrebe za osnaživanjem mladih za aktivno sudjelovanje u demokratskom životu. Naime, prilikom izrade Gradskog programa za mlade 2015.-2020. kroz rezultate provedene ankete mladi su istaknuli problem nedostatka inicijativa i sadržaja za njih i kvalitetno provođenje slobodnog vremena, ali i nedostatak prostora i institucionalnog okvira unutar kojeg bi se ti sadržaji kreirali i provodili, u obliku centara za mlade, info centara ili klubova mladih.

U jednom takvom multifunkcionalnom prostoru mladi bi imali priliku za kulturni razvoj, volontiranje, kvalitetno provođenje slobodnog vremena te neformalno obrazovanje. Korištenjem metodologije strukturiranog dijaloga kroz pitanje centara za mlade želimo aktivirati mlade u zajednici te ih osnažiti za sudjelovanje u procesima odlučivanja na svim razinama, a provedbom projekta dobit ćemo odgovor na pitanje kakav to centar za mlade oni sami žele.

 

  • Ukupna vrijednost projekta i iznos koji sufinancira EU: 7.150,00 EUR/ 7.150,00 EUR,
  • Razdoblje provedbe projekta: 15.09.2018. – 14.07.2019.

Prilozi

PrilogVeličina
Datoteka Mladi u Centru_0 (1).docx356.08 KB
PDF icon Mladi u centru - brošura.pdf881.64 KB