Značajne osobe

Adolf pl. Thierry de Chateauvieux – hrvatski ljekarnik francuskog podrijetla. Godine 1893. sagradio je u Pregradi tvornicu lijekova. Thierry je radio na na recepturi nekoliko lijekova, a najpoznatiji su bili Thierryjev balzam i Thierryjeva centifolijska mast. Thierry je vlastite proizvode prodavao pod zaštićenom oznakom, tzv. Zelena opatica. U sklopu tvornice otvorio je i ljekarnu K angjelu čuvaru.Lijekovi proizvedeni u Pregradi bili su prodavani i cijenjeni diljem kontinenta.

Janko Leskovar – rođen je 12. prosinca 1861. u Valentinovu. Tijekom života radio je kao učitelj, a prosvjetnu karijeru završio je kao školski nadzornik. Hrvatsku književnost obogatio je romanima Propali dvori i Sjene ljubavi, te pripovijetkama Misao na vječnost, Katastrofa, Patnik, Kita cvijeća, Kraljica zemlje…Današnja Osnovna škola u Pregradi nosi ime po spomenutom književniku.

Zlatko Dragutin Tudjina – počasni građanin grada Pregrade po kojem je pregradski muzej dobio ime. Tudjina je idejni začetnik muzeja u Pregradi, a također donator je vrijednih eksponenata. Numizmatička zbirka Muzeja grada Pregrade predstavlja bogatu numizmatičku djelatnost donatora Tudjine.

Josip Karlo Tuškan – župnik koji je poveo gradnju crkve u Pregradi i to nakon završena školovanja u Beču i Budimpešti. U travnju 1803. godine župnik Tuškan je zamolio biskupa Vrhovca da na Bijelu nedjelju pošalje proarhiđakona blagosloviti temeljni kamen. Ovom svečanošću 1803. započela je gradnja nove župne crkve, koja će potrajati idućih petnaest godina.