Predstavljen zanimljiv i sadržajan program 51. Branja grojzdja

Press konferencija

Posljednjeg tjedna u rujnu u gradu Pregradi tradicionalno se održava manifestacija „Branje grojzdja“, posvećena grožđu i njegovoj preradi, kojoj je osnovna namjera njegovati tradicionalne običaje Hrvatskog zagorja vezane uz berbu i preradu grožđa te prikazati tradicijsku kulturu našeg kraja. Ove godine manifestacija bilježi svoju 51. obljetnicu, trajat će od 18. do 26. rujna. Organizatori manifestacije su Grad Pregrada i Turistička zajednica područja Srce Zagorja, a uvod u samu manifestaciju održat će se u petak, 17. rujna na Trgu Gospe Kunagorske koncertnim spektaklom Barbare Suhodolčan „Cest la vie“

Sadržaj i zanimljiv program predstavili su danas na terasi Gradske kavane gradonačelnik Marko Vešligaj, direktorica Turističke zajednice područja Srce Zagorja Karolina Hostić, umjetnička koordinatorica KUD-a Pregrada Lucija Vrhovski, predsjednik Udruge vinara „Dobra kaplica“ Robert Gretić i dopredsjednik Sportske zajednice Grada Pregrade Denis Burić.

Kako pregradski kraj karakteriziraju vinogradi i dobra kapljica, ove će se godine otvorenje manifestacije, najavio je gradonačelnik Vešligaj, upriličiti u Plemenšćini, u vinogradu obitelji Gorupić. Uz berbu, glazbu i veselje održat će se i potraga za tajanstvenim grozdom. Prvi dan manifestacije upotpunit će natjecanje u ribolovu na jezeru Gorica, Kunagora trail na označenoj stazi duljine 7 km te šahovski turnir za mlade „Najmlajši grozd“. Istoga dana u Gorjakovu održat će se Kup mjesnih odbora Grada Pregrade, igra po skupinama, a dan poslije KUD Pregrada održat će promociju svog trećeg CD-a „50 let vina i popevki KUD-a Pregrada“, nastalog uz podršku Krapinsko-zagorske županije i Grada Pregrade.

U ponedjeljak, 21. rujna u OŠ Janka Leskovara održavaju se „Berbarije za one malo starije“, a u utorak u Pregradu stiže enologinja Jasminka Šaško koja će održati vinsku radionicu. Udruga umirovljenika u srijedu na Kunagori organizira turnir u kuglanju i belotu, a u popodnevnim satima u prostorijama osnovne škole Društvo naša djeca Pregrada organizira likovnu radionicu „Berba grojzdja u našem gradu“. Navečer istoga dana u galeriji Muzeja grada Pregrade otvara se izložba „Rudnik koji život znači“. Riječ je o izložbi koju financijski podržava Ministarstvo kulture i medija kroz program javnih potreba u kulturi u području muzejske djelatnosti za 2021. godinu, a koju Muzej grada Pregrade organizira u suradnji s Muzejom Radboa.

U četvrtak, 23. rujna Trg Gospe Kunagorske pretvara se u „Trg dobre kaplice“, s bogatom ponudom najboljih zagorskih vina. Te večeri održat će se jam session poslije čega nastupa Adalbert Turner Juci s Crnim ribarom. Iste večeri održava se i pub kviz „Trs znanja“ u caffe baru Arka, a u organizaciji Kviz Expressa.

U petak se u jutarnjim satima održava dječja biciklijada te igre na igralištu, a ispred dječjeg vrtića tijekom cijelog dana možete pogledati izložbu malih životinja. U 10.30h održat će se i „Pregradske dječje berbarije“ Dječjeg vrtića „Naša radost“. Popodnevni sati rezervirani su za izložbu knjiga o vinu koju priprema Gradska knjižnica, a gljivari pripremaju gljivarski kotlić. U petak se otvara i tradicijski sajam ispred gradske knjižnice i muzeja, na kojem će izlagati OPG-ovi, tradicijske udruge i obrti. U 19 sati počinje festival „Vinske popevke i napitnice“ s 15 natjecatelja koje će ocjenjivati stručni žiri, a po završetku festivala večer će začiniti grupa Bumerang. Neizostavan dio Branja grojzdja je i Street gig, u dvorištu Kantoci, na kojem u petak nastupa Zadruga, dok će u subotu zasvirati lokalni bendovi.

Subota je također ispunjena raznim događanjima pa će posjetitelji tijekom dana moći razgledati oldtimere u Ulici Stjepana Radića , gađati glinene golubove na Kunagori, igrati šah te gađati alku iz automobila, a po prvi puta organiziraju se i vinarske berbarije na kojima će se zainteresirani moći okušati u guranju bačve po pregradskim ulicama. Toga dana na teniskim terenima održava se natjecanje u crvenom tenisu „Play'n stay“ za nove polaznike škole tenisa, a igra se i završnica Kupa mjesnih odbora. Navečer na gradskom trgu na svoje dolaze zaljubljenici zabavne glazbe jer uz predgrupu Elixir nastupa Magazin.

U nedjelju u 9 sati kreće planinarski pohod na Kunagoru u organizaciji HPD Kunagora, a od 11 sati kreće središnja svečanost - tradicionalna nedjeljna povorka berača i beračica, koja se prošle godine nažalost nije mogla održati. Vrijedni berači i beračice na konjskim zapregama proći će pregradskim ulicama do Trga Gospe Kunagorske te na taj način proslaviti ubiranje plodova cjelogodišnjeg mukotrpnog rada.

Ove godine poseban je naglasak dan na sportska događanja, s obzirom da destinacija Srce Zagorja nosi naziv Europske zajednice sporta za 2021. godinu, a u tjednu manifestacije obilježava se i Europski tjedan sporta. Tako se kroz cijelo Branje grojzdja održava teniski turnir za rekreativce, čije će se finale odigrati u nedjelju, 26. rujna u 14h. U srijedu, 22. rujna igra se kup utakmica NSKZŽ između NK Pregrada i NK Stubica, dan poslije u 16h igra se utakmica veterana, a u subotu i nedjelju svoje utakmice na domaćem terenu igraju limači, pioniri, juniori, mlađi pioniri, zagići i seniori.

Dođite i uživajte zajedno s nama u raznovrsnim događanjima u uvijek veseloj i opuštenoj atmosferi pregradskog „Branja grojzdja“!