Kulturne znamenitosti

Kulturne znamenitosti grada Pregrade;

Crkva Blažene Djevice Marije poznata kao Zagorska katedrala.

Kostelgrad

Sjeverno od Pregrade, u sustavu Kunagore je Kostelgrad nad okukom rijeke Kosteljine. Smješten je na vrhu brijega obraslog bjelogoričnom šumom.

Dvorac Gorica

Dvorac Gorica danas je sastavni dio grada Pregrade. Nalazi se na njegovom istočnom rubu. Dvorac ili nekada "grad Gorica" postoji već više od 400 godina.

Dvorac Bežanec

Dvorac i perivoj Bežanec nalaze se u Valentinovu nedaleko Pregrade na malom brežuljku u blizini potoka Plemenščine, odakle se vidi pitoreskna Kostelska dolina. Dvorac je izgrađen krajem 17. st. kao jednokatni četverokrilni objekt s unutrašnjim dvorištem.

Dvorac Dubrava

Jugoistočno, blizu Pregrade, smjestio se poviše glavne ceste dvor Dubrava. Teško je reći kada je točno sagrađen, jer nosi oznake vremena historicizma. 

Rodna Kuća Janka Leskovara

Nedaleko od dvorca Bežanec nalazi se kurija Janka Leskovara. Mala jednokatna zgrada iz 19. st. u kojoj se rodio i jednim dijelom živio poznati književnik Janko Leskovar (1861-1949), koji prikazuje proces spajanja zagorske aristokracije, nalazi se u selu Valentinovo, nedaleko od dvorca Bežanec. 

Ljekarna Adolfa Thierryja

U drugoj polovici 19. stoljeća počinje doba tehnološkog napretka, to je doba naglog razvoja znanosti. Posebno su se razvile prirodne znanosti i medicina. 

Sakralni objekti:

Crkva sv. Marije od pohoda

Ovu Vinagorsku crkvu posvetio je prema natpisu na ploči u unutrašnjosti 1713. biskup Adam Ratkaj. U samom svetištu nalaze se slike iz 1768. godine. Crkva je jednobrodna, a prilazi se s dvije strane stubama.

Crkva sv. Mirka

Kasnobarokno-klasicistička građevina smještena podno Kostelgrada. Crkveni inventar je pretežno iz doba klasicizma.

Kapela sv. Leonarda

Nakon udarca groma kapela u Vrhima Pregradskim je pregrađena, a sam nadzor gradnje vršio je cijenjeni arhitekt Hermann Bollé. Nakon obnove zadržala je klasicističke oznake.

Kapela sv. Ane

Nalazi se u Gornjoj Plemenšćini. To je jednobrodna barokna crkva s lađom iz 1878. godine.

Kapela sv. Mihaela

Nalazi se u Sopotu, unutrašnjost crkve sačinjavaju tri oltara iz 17. stoljeća.

Kapela sv. Štefana

Smještena u Kostelu; u kapeli se nalaze tri oltara, a jedan od njih spada u najstarije, očuvane oltare u Hrvatskom zagorju.

Kapela sv. Donata

Smještena u Pavlovcu, južno od Pregrade, a potječe iz prve polovice 18. stoljeća.