Manifestacija "Branje grojzdja"

Detaljnije o samoj manifestaciji, fotografije i glazbu možete pogledati na službenoj stranici Branja grojzdja:
branjegrojzdja.pregrada.hr

Hrvatsko zagorje je regija koja njeguje tradiciju i koja je u mnogočemu uspjela sačuvati izvornost na koju inovativno nadograđuje sve izazove modernog vremena i tržišta.  Neprestano  ulaže napore kako bi se kroz županijske manifestacije predstavila kao regija koja uistinu zaslužuje naziv Bajka na dlanu. Moguće je doživjeti bajku, ovdje u Pregradi, gdje će vas naš mali gradić osvojiti svojom modernošću i starinom vješto i lijepo isprepletenima u sadašnjosti.

Ono čime je posebno obilježen pregradski kraj, su vinogradi gdje se susreće višestoljetna tradicija uzgoja vinove loze. Stoga nije ni slučajno što je u Pregradi nastala već nadaleko poznata manifestacija Branje grojzdja.
Pregračani kažu da je nastala iz jednog sezonskog posla, a to je branje ili trganje grožđa.  Običaji vezani uz pojedine radove u vinogradu i klijeti zapravo su temlji nastanka naše manifestacije koja se ove godine po 43. puta  održava zadnji vikend u mjesecu rujnu.

U sklopu ove manifestacije, kojom se u Pregradi tradicionalno proslavlja ubiranje plodova mukotrpnog rada tijekom cijele godine, održavaju se iznimno posjećena kulturna, sportska i glazbeno - zabavna događanja. Program započinje sportskim aktivnostima u četvrtak, revijalnom utakmicom koja se već niz godina održava na igralištu NK Pregrada. Osim sportskih aktivnosti, ovogodišnji četvrtak pamtit ćemo po glazbenom programu i predstavi u organizaciji tamburaške i dramske sekcije KUD-a Pregrada.

Petkom se održava bicikijada gdje se djeca natječu u vožnji biciklom, romobilom i rolama. Nakon toga slijede „pregradske dječje berbarije“, veselo druženje djece i odgojitelja s područja cijele Krapinsko- zagorske županije gdje svoju spretnost, brzinu i dobru međusobnu suradnju djeca pokazuju kroz igru.

Berbarije su  postale  zaštitni znak i najprepoznatljiviji proizvod cijele manifestacije „Branja grojzdja“ jer su osmišljene na temu težačkih radova naše regije.

Na Trgu Gospe Kunagorske odvija se glazbeni program gdje nastupa pregradska klapa Kmeti, a u večernjim satima traje program Radija Kaj poznat pod nazivom „Domače popevke i tanci“.
Subotu obilježava niz događanja. Između ostalog, održava se biciklistička utrka, gađanje glinenih golubova na Kunagori, šahovski turnir, promocija knjige Vinagora i okolica,  izložba malih životinja u OŠ Janka Leskovara, moto-alka, paintball turnir, koncert na Trgu Gospe Kunagorske te glazbeno-zabavni program koji se odvijaju na prostoru ispred zgrade muzeja i gradske knjižnice.

U nedjelju se na jezeru Gorica održava sportski ribolov, na Trgu Gospe Kunagorske nastupaju KUD Pregrada i KUD Grada Pregrade, a nakon toga slijedi povorka berača kroz glavnu pregradsku ulicu. Kako bi dočarali kako se je nekada u Zagorju išlo u branje grojzdja, beračice i berači prolaziti će u narodnim nošnjama opremljeni za berbu, u pratnji kola sa konjskim zapregrama natovarenim sa svim što je potrebno za branje i spremanje grojzdja.
U cilju razvoja tradicijskih obrta, obogaćivanja, promicanja i njegovanja, kulturnih i etnoloških vrijednosti našeg kraja i Krapinsko-zagorske županije, namjera nam je ovogodišnju manifestaciju obogatiti s ponudom proizvoda karakterističnih za naše podneblje počevši od tradicijske baštine, zagorskih kolača, vina, meda, rakije, suvenira te kreativnog stvaralaštva pojedinaca.

Svoj veliki doprinos manifestaciji daju i domaći ugostitelji koji su pripremili raznolik zabavno – glazbeni program popraćen s bogatom ponudom jela i pića koje će nuditi u svojim ugostiteljskim objektima i pod šatorima u centru Pregrade.

Stoga, dođite i uvjerite se u bogatstvo i značaj ove manifestacije na kojoj je atmosfera uvijek vesela, opuštena, zanimljiva i nadasve zabavna.

Detaljnije na http://branjegrojzdja.pregrada.hr/ .