Kostelska pištola

Uskrsno pucanje iz pištole pod Kostelom povezano je uz vjerski život Župe sv. Mirka. Blagdan Uskrsa koji nam jezikom vjere govori o Kristovom uskrsnuću i neprekinutom trajanju života pada u vrijeme oživljavanja sve prirode. To je vrijeme kad prestaje prividno mrtvilo i započinje novi život, a znake novoga života Kosteljanci i danas radosno pozdravljaju streljanjem iz pištola.

Prostor gdje se stoljećima odvija ovaj običaj je dvorište župne crkve. Povijest manifestacije datira u 1523. godinu kada su grofovi Keglevići obitavali u Kostelgradu. U usmenoj predaji ostalo je zapamćeno da su Keglevići u uskrsno vrijemeslali naoružanu počasnu stražu u kostelsku župnu crkvu da čuva Kristov grob, a pri izlasku iz Crkve u zoru, tadašnjim pištolama slavili su uskrsnuće Isusa Krista. 

U zadnjih nekoliko godina streljanje se proširilo i na okolna mjesta , najveće zasluge za čuvanje i obranu običaja streljanja pripada streljačimakostelskoga kraja koji su danas udruženi u klub "Kostelskapištola". Unutar kluba osnovana je i povijesna postrojba hrvatske vojske Keglevićeva straža. Primarna zadaća svakog člana i povijesne postrojbe je promocija i očuvanje kulturne baštine pregradskog kraja te očuvanje časti plemićke obitelji Keglević i pripadajućeg srednjovjekovnog grada Kostelgrad.

Običajna pravila uz uskrsno pucanje iz "pištole" pod Kostelom:

  • Velika subota – popodne se sporadično oglašuju streljači koji streljaju kod svojih kuća i klijeti na okolnim brežuljcima. Organizirano se strelja navečer, kod Vazmenog bdijenja kad po tradiciji streljače i njihove pištole blagoslivlja župnik Župe sv. Mirka želeći im time sretno pucanje.
  • Uskrsno jutro - započinje oglašavanjem pištola s okolnih brega s kojih streljači u pratnji drugih članova obitelji silaze na uskrsnu misu zornicu. Na zornici župnik blagoslivlja jelo. Streljanjeodjekuje na putu do crkve, za vrijeme mise i u toku uskrsne procesije.
  • Velika sveta misa – protječe bez pucanja što joj daje osobito svečan ton.
  • Glavno uskrsno slavlje - za streljače je to večernja misa večernjica, kad streljači pristižu u najvećem broju i iz udaljenijih krajeva. Sveta misa, popraćena općom pucnjavom započinje u 16 sati.
  • Bijela nedjelja – organizirani pohod ka Crkvi sv. Stjepana i sv. Roka smještenoj na brijegu nasuprot grada Kostela. Ovdje uz mnoštvo vjernika i nezaobilaznih streljačazavršava uskrsno slavlje uz kostelsko uskrsno streljanje.