Započelo Pregradsko ljeto

I ove smo godine pripremili brojna zanimljiva događanja u sklopu programa Pregradsko ljeto, koja će se odvijati od 14. lipnja do 25. kolovoza.

Ljeto u Pregradi već je započelo, i to u Područnoj školi Benkovo završnom priredbom i otvorenjem obnovljenog vanjskog školskog igrališta te završnim koncertom Glazbene škole Pregrada održanom u Srednjoj školi Pregrada. Kako no pokazali umijeće muziciranja stečeno vrijednom radom tijekom cijele nastavne godine, učenici su izveli dječju operu na kajkavskom „Priča o drvenim igračkama“ Petra Kutnjaka.

Povodom završetka školske godine, danas u 16 sati prigodni program organizira i Osnovna škola Janka Leskovara u Pregradi, a tom će prilikom obilježiti i dobivanje dijamantnog statusa EKO-ŠKOLE podizanjem eko zastave.

Navečer se događanja sele u gradsku galeriju. Naime, ove godine obilježava se dvjestota godišnjica izgradnje župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. Kao veličanstvena građevina, crkva je oduvijek pobuđivala veliko zanimanje ljudi zbog svog neobičnog oblika i veličine za župnu crkvu, a zbog toga je često nazivaju Zagorskom katedralom. Povodom ovog velikog jubileja, u galeriji Muzeja dr. Zlatko Dragutin Tudjina u 19 sati otvara se izložba fotografija iz župne arhive, a također ćete moći saznati zanimljivosti o gradnji župne crkve. Sveta misa povodom obljetnice bit će u nedjelju, 17. lipnja u 11 sati, a euharistijsko slavlje predvodit će Tomislav Subotičanec, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu. U popodnevnim satima Zagorska će katedrala ugostiti Varaždinski kvartet, koji čine Marko Jerbić, I. violina, Anđelko Ilčić, II. Violina, Ana Trnjar, viola i Davor Gluhak, violončelo. Kvartet je osnovan 1999. godine, redovito je prisutan u glazbenom životu grada Varaždina, svoju koncertnu djelatnost kontinuirano upotpunjuje koncertima diljem Hrvatske, Slovenije, Austrije i Njemačke.

Dvorište Glazbene škole Pregrada ovih se dana posebno uređuje jer će u subotu, 16. lipnja ugostiti tridesetak kuburaških udruga iz Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Varaždinske županije, ali i iz susjedne nam i prijateljske Slovenije, s ciljem promicanja i očuvanja tradicije pucanja iz povijesnog oružja specifičnog za Hrvatsko zagorje. Svečano postrojavanje i otvorenje smotre je u 10 sati, nakon čega u 11 sati slijedi misno slavlje u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Od 13:30 do 18 sati kuburaši će nastupati pucanjem iz pištola, a da smotra prođe u dobrom raspoloženju, pobrinut će se Fiškali. U večernjim satima na istom prostoru organizirano je gledanje nogometne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji gdje će od 21 sat hrvatska nogometna reprezentacija odmjeriti snage s Nigerijom.

Sljedeći tjedan bit će veseli, barem je tako najavilo Dječje gradsko vijeće. U svom Veselom tjednu od 18. do 22. lipnja organiziraju predstave, plesne radionice, potragu za blagom, ljudski Čovječe ne ljuti se, a također će volontirati i u Dječjem vrtiću „Naša radost“, koji uvijek rado posjećuju.

Vikend nakon toga rezerviran je za mlade. U subotu 23. lipnja od 22  sata održat će se veliki House&Electro Music spektakl na jezeru „Lake of madness“, po prvi puta u Pregradi u Robijevoj dolini (Velika Gora 51). Organizatori najavljuju nezaboravnu avanturu u svijetu popularne House&Electro muzike, s najvećim hitovima, a headliner i zvijezda večeri bit će poznati DJ Lorenzo.

Krajem lipnja, točnije u petak 29. lipnja od 18 sati u OŠ Janka Leskovara održat će se likovna radionica za djecu s Majom Vukina Bogović, akademskom umjetnicom koja piše priče za djecu te je autorica ilustracija i teksta u slikovnicama. Dan poslije DVD Stipernica priprema tradicionalni 7. kup dobrovoljnih vatrogasnih društava koji će se održati na poligonu kraj Vatrogasnog doma u Stipernici s početkom u 16 sati. Istoga dana u 20 sati na Vinagori će biti misno slavlje - pohod Majci Božjoj Vinagorskoj, a u 20:30 sati na terasi gradske kavane u Pregradi održat će se jazz večer uz jazz band Glazbene škole i jazz kvartet Aljoše Mutić u organizaciji TZP Srce Zagorja. Nakon toga slijedi veliko slavlje Foruma mladih SDP-a Pregrada koje slavi 20 godina postojanja.

U srpanj ulazimo župnim proštenjem na Vinagori, a istoga dana u 20 sati u dvorani OŠ Janka Leskovara održava se predstava „Sveta Štefa“, dramske sekcije ŠKD Sveti Petar Brezno.

Župa Marinci u nedjelju 8. srpnja u 11:30 sati slavi Mariju Kraljicu mira, a Kuburaško društvo Sloga Stipernica od 13 sati u Stipernici organizira druženje uz gostujuća kuburaška društva i Limenu glazbu Slovenija. Od 19 sati u Vatrogasnom domu u tom mjesnom odboru KUD Pregrada organizira večer uz tamburaše i predstavu dramske skupine „U laboratoriju“.

Tjedan dana kasnije, u subotu 14. srpnja događanja se ponovno odvijaju na terasi gradske kavane. Tamo će Klapa Kmeti uz prijatelje održati glazbenu večer.

Od kraja srpnja do sredine kolovoza očekuju nas sakralna događanja i proštenja Župe Pregrada. Prvo proštenje je svetojansko koje započinje 26. srpnja u kapeli sv. Ane u Plemenešćini  u 19 sati, a završava u nedjelju 29. srpnja misnim slavljem u 9 i 11 sati. Od 12 do 14. kolovoza u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije počinje trodnevna priprava za proslavu blagdana Velike Gospe i župe Pregrada koja nosi ime upravo po tome blagdanu koji će se proslaviti svetom misom u srijedu, 15. kolovoza u 11 sati. Već idućeg dana, 16. kolovoza, slavi se sv. Rok u Valentinovu/Svedruži svetom misom u 11 sati, dok će rokovska nedjelja biti 19. kolovoza, a osim u Valentinovu, misa povodom blagdana sv. Roka održat će se i u kapeli sv. Štefana i Roka u Kostel Bregima.

Dan prije DVD Vinagora slavi veliki jubilej - 80. obljetnicu, a proslava će se odvijati na Vinagori s početkom u 11 sati.

Po običaju, Društvo Naša djeca Pregrada priređuje dječji disco. Događaj će se održati u petak 24. kolovoza, a pregradsko ljeto završava Danima Kostela u organizaciji Kostelske pištole Keglevićeve straže  u subotu 25. kolovoza, kada će se od 10 sati na igralištu kraj PŠ Kostel odvijati sportski susreti.

Pozivamo vas da budete dio Pregradskog ljeta, vjerujemo da ćete u programu naći nešto za sebe.

Prilozi

PrilogVeličina
PDF icon PLAKAT_PLJ.pdf551.85 KB