PROLJEĆE U PREGRADI – PROSLAVA DANA GRADA UZ NENU BELANA I LA GEF!

Nezaobilazni dio programa „Proljeće u Pregradi“ Dan je Grada Pregrade, a ove godine Grad Pregrada bilježi posebnu obljetnicu, svojih prvih 20 godina od dobivanja statusa grada.

U proslavu Dana Grada uvest će nas tradicionalno 21. travnja u Gradskoj vijećnici KUD Pregrada koncertom "Pozdrav Zagorju" i njihovi gosti: Klapa Kmeti, KUD Rikard Jorgovanić iz Huma na Sutli te pjesnici Sara Pondeljak i Tomica Kolar. Kako bi na gradskom trgu bilo posebno veselo, u goste nam u Šatoru dobre zabave dolaze Neno Belan i grupa Fiumens! Te večeri će nastupiti i Optimisti Zagorja koji garantiraju dobru zabavu do ranih jutarnjih sati.

U subotu 22. travnja, danu uoči Dana Grada i danu posvećenom Planetu Zemlji održat će se cijeli niz događanja. Mjesni odbori, gradske udruge i zaljubljenici u prirodu kreću u akciju "Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš", dok u 12 sati sa terena NK Pregrada kreće humanitarna trka "Potrči malo, pomogni puno" u organizaciji 3. razreda Osnovne škole Janka Leskovara. Od 14 sati na Kunagori, u organizaciji Grada i HPD Kunagora počinje natjecanje u pripremanju kotlovine, a porcija će biti dovoljno za sve posjetitelje. Od 18 sati program se seli na igralište Osnovne škole Janka Leskovara gdje će se održati noćni sportski susreti u nogometu, košarci, odbojci na pijesku i stolnom tenisu u suradnji Grada, mjesnih odbora i udruga CUG i RUŽ te potporu Sportske zajednice. Večer će na gradskom trgu uljepšati bandovi La Gef i Smooth.

Dan Grada, 23. travnja, na Bijelu nedjelju, tradicionalno će započeti svetom misom, nakon koje slijedi defile povijesnih postrojbi ulicama grada te prijavak gradonačelniku. Svečanom mimohodu  će nazočiti postrojbe iz: Kostela, Karlovca, Čakovca, Križevaca, Vinkovaca, Požege,Gospića, Varaždina, Ivanca Tomislavgrada (BIH) i Žužemberka (SLO) uz Limenu glazbu Pregrada i lokalna kuburaška društva. Nakon protokola priprema se druženje sa građanstvom uz band Kajtonere na Trgu Gospe Kunagorske gdje će vrijedni lovci pripremiti i dijeliti gulaš. Nakon prijepodnevnih događanja u Gradu, postrojbe i njihov domaćin "Povijesna postrojba Kostelska pištola - Keglevićeva straža Kostel" odlaze do kapele Sv. Štefana u Bregima Kostelskim gdje se zatvara manifestacija „Kostelska Uskrsna pištola“ svečanim programom i streljanjem iz pištola. Okupljanje kreće u 15 sati uz Desinićke mažoretkinje i limenu glazbu Vetropack-Straža.

U ponedjeljak 24. travnja, proslava Dana Grada završava gostovanjem GfuK-a u Pregradi, u goste dolazi izvrsna glumica Ksenija Pajić sa predstavom Shirley Valentine.