Pregrada iznad prosjeka u transparentnosti proračuna

Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja transparentnosti proračuna jedinica lokalne i regionalne (područne) samouprave.
Grad Pregrada u ovom istraživanju dobio je 4 od maksimalnih 5 bodova i našao se iznad prosjeka gradova u Hrvatskoj koji iznosi 3,05 te je ujedno uz Zlatar i Klanjec najbolje ocijenjeni grad u Krapinsko-zagorskoj županiji.
IJF je istraživanje proračunske transparentnosti županija, gradova i općina proveo u razdoblju od studenog 2015. do ožujka 2016. godine na svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica, koje su ovisno o broju javno objavljenih proračunskih dokumenata ocjenjivane od najmanjih nula do najvećih pet.  Riječ je o pet ključnih dokumenata: godišnjem izvršenju za 2014., polugodišnjem izvršenju za 2015. te prijedlogu proračuna, izglasanom proračunu i proračunu za građane za 2016. U obzir su uzeti samo dokumenti koji su bili dostupni u navedenom razdoblju i to na dan pretraživanja mrežne  stranice ali ne i naknadno objavljeni dokumenti.
Istraživanjem je utvrđena najviša transparentnost na razini županija, s prosječnom ocjenom 4,3, dok su najnetransparentnije općine, s prosječnom ocjenom 2,04.

Tags