Otvorena izložba slika Ivana Tuđe u Galeriji

U sklopu programa „Proljeće u Pregradi“ jučer je u Galeriji Muzeja dr. Zlatko Dragutin Tudjina otvorena izložba slika autora Ivana Tuđe, povjesničara umjetnosti.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Marko Vešligaj koji je istaknuo kako je Pregrada grad kulture te da se izložba svojim koloritom odlično uklapa u program „Proljeće u Pregradi“. Također je dodao kako je Tuđa svestran čovjek, ali da se vidi da mu je likovna umjetnost najveća ljubav.

Autor je zahvalio organizatorima što su pomogli u postavljanju izložbe te izrazio nadanje da će se izložba svidjeti posjetiteljima. „Ako je s radom zadovoljan umjetnik i još jedan čovjek, onda je taj rad uspio. Nadam se da će sa svakom izloženom slikom barem jedan od vas biti zadovoljan“, istaknuo je Ivan Tuđa.

Autor u svojem slikarstvu istražuje prikaz ljudskog lika kroz različite stilove i tehnike. U „Razgovorima“ likovi su oblikovani samo kao siluete, nerijetko na granici s apstrakcijom. Tuđini „Razgovori“ pobuđuju oprečne emocije kod promatrača,  a kroz izložbu, promatrač jasno može vidjeti razne stadije Tuđinog promišljanja o temi razgovora, kroz odabir boja, pozicioniranje likova, poteze kistom i samim prikazom ljudskog lika. Iako ova izložba prikazuje samo jednu temu, ona je svakako dovoljno razrađena i raznolika da vjerno predstavi jedan segment autorovog stvaralaštva  i upozna promatrača s nekim od njegovih najnovijih radova.

Među okupljenim Pregračanima i ljubiteljima umjetnosti izložbu je došla podržati i zamjenica gradonačelnika Gordana Križanec Ružić. Za glazbeni dio večeri pobrinuo se Edi Crnić, učenik Glazbene škole Pregrada koji je na klaviru izveo Polonezu,  a po završetku programa uslijedilo je druženje i domjenak u Gradskoj knjižnici.

Izložba je otvorena do 05. svibnja 2018. godine.