Otvorena 47. Manifestacija Branje grojzdja

Kada krajem rujna zažute prvi lozini listovi, vrijeme je da vinogradari pripreme lagve, škafe, brente, podčkavnjake i lakomice jer predstoji najveseliji posao u ovom dijelu Zagorja - berba grožđa. To je ujedno i vrijeme kad se održava manifestacija pod sličnim nazivom: BRANJE GROJZDJA. Ono čime je obilježen pregradski kraj, to su vinogradi raspoređeni po okolnim brežuljcima i bregovima. Uz vinograd i njegov uzgoj, berbu i prešanje, te čuvanje vina vinogradar je vezan čitavu godinu.

Ovogodišnja manifestacija otvorena je 16. rujna u vinogradu Vinarije Zdolc. Uz gradonačelnika i saborskog zastupnika Vešligaja i župana Kolara rukave su zasukali i berbi prionuli i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik SDP-a Hrvatske i saborski zastupnik Davor Bernardić, saborska zastupnica Marija Puh, članovi gradskog vijeća, mjesnih odbora, direktori gradskih društava i kuburaška društva. Otvorenje su uveličali tamburaši KUD-a Pregrada, koje je bilo posebno svečano. Naime, nakon dugog niza godina manifestacija se vratila svojim korijenima koji sežu u daleku 1939. godinu. Te godine rodila se ideja za manifestaciju, a ove godine otvorenje je ponovno upriličeno uz berbu u vinogradu. U program se vratila i tradicija potrage za tajanstvenim grozdom, a sretni nalaznik je bio Davor Bernardić.

Subotnje popodne bilo je rezervirano za dječji program kojem je kao i svake godine organizator i domaćin bila Gradska knjižnica, te plesni studio DIV. U goste im je došla breakdance skupina "Soscary crew" iz slovenskog Rogaca i artistica koja je oduševila građane svojom šetnjom na štulama, te ih pozvala na program.

U subotu navečer kiša je imala najbolju namjeru pomrsiti planove, pa se koncert "Klape pod zvijezdama" umalo pretvorio u koncert "Klape pod oblacima". Međutim rezervna lokacija dvorane Osnovne škole bila je prepuna i tražila se stolica viška. Uz klapu Kmete nastupile su ŽVA Sotelia i Kirjales.

Kišna nedjelja nije omela ni ribiče, 9 parova natjecalo se cijelo prijepodne, a pobjedu je odnio ŠRC Klen Mali Tabor. U popodnevnim satima Dramska družina održala je nagrađenu predstavu "Prijateljstvo i ljubav" u prepunoj Gradskoj vijećnici.

U tjednu pred nama očekuje nas obilje događanja, od predstavljanja pametne klupe, poligona robotike, dječjih i Berbarija za odrasle, predstavljanja Enciklopedije Hrvatskog Zagorja i projekta "Klet- tvornica pića društvenog života" do raznih sportskih događanja, među kojima valja istaknuti šahovski turnir, utakmicu veterana NK Pregrada i Hrvatskih svećenika kojom će  započeti uvod u veliki slavljenički vikend, a sportska događanja završit ćemo 4. KUP-om Mjesnih odbora i turnirom u odbojci na pijesku.. Centar grada postaje pješačka zona, trg se napuni tradicijskim štandovima, a na trgu se izmjenjuju nastupi band- ova. U četvrtak nas očekuje rock večer uz Razdor i Zadrugu, u petak festival "Vinske popevke i napitnice", a u subotu koncert Lidije Bačić. Manifestacija završava po staroj tradiciji krunom događanja – povorkom beračica i berača sa konjskim zapregama u nedjelju 24. rujna.

Više informacija možete pronaći na našim Facebook stranicama te na http://branjegrojzdja.pregrada.hr/

Dođite i veselite se s nama!