Obilježeno 200 godina izgradnje pregradske župne crkve - "Zagorske katedrale"

Prošli vikend obilježila su događanja povodom dvjestote obljetnice izgradnje zagorske katedrale, pregradske župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije.

U petak 15. lipnja u Galeriji Muzeja dr. Zlatko Dragutin Tudjina otvorena je izložba posvećena ovom velikom jubileju župne crkve. U organizaciji Župe Pregrada, Turističke zajednice Srce Zagorja i Gradske knjižnice, izložene su fotografije iz župne arhive, a posjetitelji su mogli poslušati i zanimljivo predavanje pregradskog župnika, vlč. Ivana Mikeca i doznati zanimljivosti o gradnji crkve. Na izložbi su se mogli vidjeti primjerci stare arhivske građe župe ("Statusi duša", zabilješke kolatora, računi gradnje i obnova kapela itd.). Izložba je bila popraćena i pjesmom, koju su izveli Dijana Stefanović na klaviru i Vlado Zorko.

„Kultura, baština, povijest, vjera, ljudi, to je sve naša zagorska katedrala, najprepoznatljiviji simbol naše Pregrade, Hrvatskog zagorja, a i šire. To je jedan pokazatelj naše povijesti zadnjih 200 godina, kojim se mi građani Pregrade iznimno ponosimo, stoga mi je drago da kroz ovu izložbu otvaramo manifestaciju “Pregradsko ljeto”, u sklopu koje će se održavati brojna kulturna, zabavna, sportska i vjerska događanja tijekom cijelog ljeta na području čitavog grada Pregrade“, rekao je prilikom otvorenja izložbe pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj.

U nedjelju, 17. lipnja povodom obljetnice održana je i sveta misa, a u popodnevnim satima crkva je ugostila Varaždinski kvartet, koji čine Marko Jerbić, I. violina, Anđelko Ilčić, II. Violina, Ana Trnjar, viola i Davor Gluhak, violončelo.

Fotografije: http://www.zupa.pregrada.hr/