KOSTELSKA USKRSNA PIŠTOLA

Običaj uskrsnog pucanja - streljanja, od priprema do zadnjeg dana pucanja na Bijelu nedjelju, dio je originalne tradicije i predanja stanovnika Kostela. Povjerenstvo za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture na sjednici održanoj 2012. godine ocijenilo je da običaj uskrsnog streljanja iz pištola u Kostelu ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra. Posjednici krapinsko-kostelgradskog vlastelinstva od 16.st. plemićka obitelj Keglević od Bužina, kao i većina velikaških obitelji, imala je vlastite naoružane postrojbe. Vlastelinski banderij feudalne obitelji Keglević bio je primarno lociran u kaštelu Kostel, zapovijedao je plemić (kaštelan, kapetan), a u njoj su služili ljudi različitog društvenog statusa i činili su jednu od tri grupe stalno zaposlenih osoba na vlastelinstvu. Svoj banderij Keglevići su uz borbu protiv Turaka, između ostalog, koristili i pri sudjelovanju u proslavama crkvenih blagdana i običaja toga kraja. Tako i na slavljenju uskršnjih blagdana članovi banderija imali su dužnosti pucanja iz oružja u slavu Isusovog uskrsnuća i čuvanja Isusovog groba. Tradicija proizašla iz povijesnih okolnosti ostala je duboko ukorijenjena kod stanovnika Kostela i, u skoro nepromijenjenom obliku, opstala je do današnjih dana.

U subotu, 15.04.2017. u sklopu programa "Proljeće u Pregradi" otvorit će se 494. po redu manifestacija "Kostelska Uskrsna pištola". Prije samog otvorenja povijesne postrojbe pod ravnanjem „Kostelske pištole – Keglevićeve straže Kostel“  će već po starom običaju nazočiti na svečanom mimohodu u Krapini, a zatim pred zgradom Grada Krapine podnijeti podnesak županu Željku Kolaru. Ove godine postrojbe dolaze iz Dubrovnika, Bakra, Osijeka, Požege, Svete Nedjelje te Turopolja. Otvorenje ovogodišnje manifestacije imat će posebno svečanu notu, naime otvorenje će se po prvi puta u povijesti odviti na zidinama Kostelgrada gdje je sve i započelo 1523. godine! Zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture odobrenim Konzervatorskom odjelu Krapinsko-zagorske županije u sklopu Programa zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima saniran je jedan od zidova kojemu je prijetilo urušavanje, a velikim trudom Grada Pregrade i „Kostelske pištole – Keglevićeve straže Kostel“ te volontera obnovljeni su svi prilazni putevi, uređen je okoliš te su napravljene prilazne stepenice; u skladu sa primarnom zadaćom svakog člana postrojbe: promocija i očuvanje kulturne baštine pregradskog kraja te očuvanje časti plemićke obitelji Keglević i pripadajućeg srednjovjekovnog grada Kostelgrad.

Po otvorenju program se seli u Područnu školu Kostel, gdje će Udruga kostelskih žena otvoriti izložbu rukotvorina "Uskršnji stol" uz degustaciju uskrsnih slastica po receptima njihovih baka, a kulturno-umjetnički program na igralištu škole će uveličati sastav Vinski brati, KUD Pregrada i KUD Rikard Jorgovanić iz Huma na Sutli.

 Na sam Uskrs treba ustati ranom zorom i nikako ne propustiti „Jutarnjicu“ u 6 sati – ranu jutarnju misu uz starinski običaj blagoslova hrane, nakon koje će se oglasiti pucnji kostelskih pištola, dubrovačkih trombuna i topa iz Bakra u čast i slavu Isusova uskrsnuća. Centralna uskrsna svečanost "Večernica" održava se u 16 sati, uz svečanu misu, Limenu glazbu Pregrada, kuburaše iz okolnih mjesta te goste „Kostelske pištole – Keglevićeve straže Kostel“. Na uskrsni ponedjeljak događaj se nakratko seli iz Kostela na Vinagoru na zavjetno hodočašće Majci Božjoj Vinagorskoj, na jednom od najljepših zagorskih vidikovaca u organizaciji Župe Vinagora i KD Vinagorska kubura.

Kako se na „Bijelu nedjelju“ slavi Dan Grada Pregrade „Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel“ ugošćuje mnogobrojne povijesne postrojbe RH, ali i šire. Svečanom mimohodu po Gradu Pregradi i prijavku gradonačelniku Marku Vešligaju će nazočiti postrojbe iz: Kostela, Karlovca, Čakovca, Križevaca, Vinkovaca, Požege, Gospića, Varaždina, Ivanca, Tomislavgrada (BIH) i Žužemberka (SLO) uz Limenu glazbu Pregrada. Tog istog dana zatvara se manifestacija „Kostelska Uskrsna pištola“ svečanim programom i streljanjem kraj kapele Svetog Štefana u Bregima Kostelskim. Okupljanje kreće u 15 sati uz Desinićke mažoretkinje i Limenu glazbu Vetropack-Straža. Upravo je streljanje kod Sv. Štefana centralni i najposjećeniji događaj kojeg ne propuštaju ni domaća kuburaška društva ni inozemne povijesne postrojbe.