HRT 3, "Dobro jutro kultura", 15.03.2015. prilog o ljekarničkoj zbirci Thierry Muzeja Grada Pregrade

U emisiji "Dobro jutro kultura" 15. ožujka, na HRT 3 emitiran je prilog o ljekarničkoj zbirci Thierry muzeja "dr. Zlatko Dragutin Tudjina" u Pregradi. Na linku "Emisije na zahtjev" od 17. minute možete pogledati snimljeni prilog:

http://www.hrt.hr/enz/dobro-jutro-kultura/276659/

Ljekarnička zbirka Thierry predstavljena je javnosti 30. ožujka 2008. godine, predmeti iz ljekarne posuđeni su, susretljivošću i razumijevanjem, od gospodina Milana Cesarca, vlasnika zgrade i ljekarne. 

Ljekarnička zbirka predstavlja farmaceutsku djelatnost obitelji Thierry čije djelovanje je od izuzetne važnosti za Hrvatsku jer je u Pregradi bila prva industrijska proizvodnja lijekova u Hrvatskoj. Ljekarnik Adolf pl. Thierry de Chateauvieux dobio je 9. studenoga 1892. koncesijsku ispravu pod brojem 52.906, tj. dozvolu za rad ljekarne u Pregradi. Thierry je angažirao jednog od poznatih zagrebačkih graditelja Gjuru Carneluttija da mu napravi projekt glavne zgrade i proizvodnog kompleksa te je 1893. otvorio ljekarnu "K Angjelu čuvaru".

Kao potvrdu ozbiljnog poslovnog djelovanja obitelji, odnosno ljekarne 2. ožujka 1900. godine u Londonu su patentirali dva glavna proizvoda. Adolf Thierry je najprije u Londonu registrirao tzv. Engleski čudotvorni balzam i Centifolijsku mast 20. listopada 1899., a potom proizvode zaštitio patentom  i zaštitnim znakom "zelene opatice" od 2. ožujka 1900. godine i naposljetku ih je 1901. godine u istom gradu  prodao za 960.000 kruna. Thierryev balzam koristio se kod raznih simptoma bolesti – slabe probave, grčeva, podrigivanja, kašlja, zubobolja, upala desni, ali i za vanjsku uporabu. Centifolijska mast koristila se za razne rane, otekline, ubode i razne druge kožne bolesti. Proizvodio je oko 60-tak pripravaka koji su se izvozili kroz 30 podružnica u gradovima diljem svijeta.

Obitelj Thierry de Chateauvieux su plemići iz Francuske koji su se iz nama nepoznatih razloga doselili u Hrvatsko zagorje. Nakon dolaska u Pregradu i osnivanja ljekarne "K Angjelu čuvaru" Adolf Thierry traži nostrifikaciju francuskog plemstva, 1910. zahtjev biva odobren te "na području zemalja Krune Ugarske vlastnim služiti se rečenim plemstvom, plemićkim pridjevom te grbom".

Osnivač ljekarne Adolf Thierry imao je sa suprugom Josipom osmero djece. Dvoje od njih su bili farmaceuti, a sin Vilim preuzeo je posao nakon očeve smrti 1920. godine. Obitelj Thierry je uspješno poslovala do završetka Drugog svjetskog rata kada im je imovina nacionalizirana. Posljednji nasljednik obitelji Thierry, gospođa Theae Omerza, preminula je 2006. godine.