Branje grojzdja 2018.: Poziv na sudjelovanje u povorci berača i beračica

Pozivaju se Pregračanke i Pregračani, kao i svi ostali koji žele sudjelovati u manifestaciji „Branje grojzdja“ kao učesnici u središnjoj svečanosti - povorci berača i beračica 30. rujna 2018. da prijave svoje sudjelovanje na visit.srcezagorja@gmail.com do 10. rujna 2018. Prijaviti se mogu konjske zaprege i grupe beračica i berača.

Kriteriji koje moraju ispunjavati konjske zaprege: Konji i kola moraju biti uredni.  Kola moraju biti opremljena opremom za branje i preradu grojzdja (škaf, lakomica, brenta, lagef, drepša i sl.).  Sva  navedena oprema treba biti drvena. Vozač kola i berači na kolima moraju biti obučeni u tradicijsku odjeću i obuću. Berači na kolima imaju sa sobom tradicijsku hranu i piće. Hrana mora biti u košarama, cekerima (logožarima) zamotane u platnene salvete (tradicijske) stavljene u zemljane posude (zdjele i sl.), a piće mora biti u flaši ili demižonki.

Kriteriji koje moraju ispunjavati grupe berača: Obučeni u tradicijsku odjeću i obuću. Mogu nositi posude i pribor za branje (nož-kostura drvenjača ili trsne škare) ili košarice s grojzdjem, tradicijskim kolačima i demižonke s tradicijskom pijačom.  Mogu nositi brente, vedrice...

Mole se učesnici u povorci da NE oblače modernu ili svakodnevnu odjeću i obuću (traperice, tenisice, slamnate i druge vrste netradicijskih šešira).

Grupe berača bit će ocijenjene, a najbolji će dobiti nagrade.

Svi prijavljeni će biti naknadno obavješteni o detaljima vezanima uz povorku berača i beračica.