47. BRANJE GROJZDJA

Završila je manifestacija „Branje grojzdja Pregrada 2017“. Iza nas je devet dana prepunih zabavnih, kulturnih, etno-gastronomskih i sportskih događaja koji su obilježili našu najpoznatiju manifestaciju, koja se ove godine održala po 47. puta. Ove godine uvedena su dva velika noviteta. Po prvi puta je održan festival "Vinske popevke i napitnice" u organizaciji KUD-a Pregrada i Radia Kaj, a sama manifestacija vratila se korijenima iz daleke 1939. godine, otvorenje se održalo u Vinariji Zdolc. Otvorenju su nazočili Predsjednik SDP-a Davor Bernardić, župan Željko Kolar, saborska zastupnica Marija Puh i mnogi drugi. Uz tamburaše KUD-a Pregrada, domaće kobasice, gibanice, pečenu patku i finu kapljicu pobrala se "belina", a otvorenje je obilježila potraga za "tajanstvenim grozdom".

Prvi vikend manifestacije obilježio je dječji program u organizaciji Studia DIV i Gradske knjižnice, a u goste im je došla breakdance skupina iz Rogaca te artistica na štulama iz Zagreba. Koncert klapa na kojoj su nastupili Klapa Kmeti kao domaćini ŽVA Soteliama i Kirjales, bio je ispunjen do zadnjeg mjesta te se tražila stolica viška. U nedljeljno popodne KUD Pregrada izveo je nagrađenu predstavu "Prijateljstvo i ljubav".

Tjedan su obilježila razna kulturna, dječja i sportska događanja. Predstavljena je "pametna klupa" u sklopu projekta ride&bike, predstavljena je enciklopedija Hrvatskog Zagorja te projekt "Klet – središte društvenog života". Za eno-gastro dio pobrinula se Srednja škola Pregrada te uvijek prisutna Udruga kotelskih žena sa degustacijom pripravaka od grožđa. U četvrtak revijalnom utakmicom vetarana NK Pregrada koje su "pojačali" gradonačelnik Vešligaj i župan Kolar te Hrvatskih svećenika najavljen je uvod u veseli vikend. Tu večer na gradskom trgu nastupili su Razdor i Zadruga i zagrijali publiku.

U petak su održane dječje igre i biciklijada te jubilarne 20. Berbarije s dvadesetak gostujućih vrtića. Gljivari su otvorili izložbu gljiva te skuhali gljivarski kotlić za sve posjetitelje. Glavne ulice grada tog su se dana zatvorile i pretvorile u pješačku zonu. Trg se ispunio tradicijskim sajmom sa najfinijim domaćim proizvodima i rukotvorinama. Vinari udruge "Dobra kaplica" i "Vino Zagorje" ugostili su vinare iz Iloka i Međimurja te omogućili vrlo posjećenu i za nepce ugodnu degustaciju ponajboljih vina. Te večeri održan je i festival "Vinske popevke i napitnice". Između 15 natjecatelja pobjedu je odnjeo ŽVS Lire iz Đurmanca skladbom "Jesensko kopanje", a skladba "Veseli Zagorci" Milene Kostanjšek i Dijane Stefanović u pratnji tamburaša KUD-a Pregrada osvojila je nagradu publike. Večer su zaokružili gosti iz Slovenije, Ansambl Okrogli muzikantje. U subotu LD Kuna održao je uvijek vrlo posjećeno gađanje glinenih golubova na Kunagori, moto-alka zabilježila je rekordan broj prijavljenih automobila te je trajala gotovo 2 sata na toplom rujanskom suncu. Večer je uz završetak nogometnog kupa mjesnih odbora zabilježila dobra zabava uz grupu Fortuna te koncert Lidije Bačić koji je u potpunosti ispunio trg.

Nedjelja je tradicionalno započela planinarskim pohodom na Kunagoru, a novitet je bio defile Zagrebačkih mažoretkinja, koje od nedavno imaju bazu za pripreme u našem gradu. Uz pratnju Limene glazbe Pregrada razbudile su građane, uljepšale ulice i gromoglasno najavile krunu događanja – Povorku beračica i berača. Ovogodišnja povorka imala je čak devet prijavljenih zaprega. Među njima bilo je i malenih sa ponijima, a posebno se istaknula povorka koju su vukle krave. Žiri iz redova folklorne skupine KUD-a Pregrada prepoznao je njihov trud te su proglašeni najboljim kolima. Podijeljene su i nagrade za najboljeg berača i beračicu, te nagrade najmlađim i najslađim malenim beračicama i beračima.

Ovogodišnje "Branje grojdzja" obilježilo je, uz sva sportska i zabavna događanja, ipak povratak korijenima i tradiciji te kulturi. Broj posjetitelja na središnjoj svečanosti pokazao je koliko građani, posjetitelji i turisti cijene trud i volju preko 200-tinjak sudionika koji su uprizorili povratak iz berbe i završetak radova te s njima slavili u nedjeljno popodne i uživali u svim blagodatima koje su berači i beračice donjeli na kolima.