U prvom kvartalu ove godine podijeljena 22 paketa za novorođenčad

Prvi prijem roditelja novorođene djece

U prvom kvartalu ove godine Grad Pregrada zaprimio je 22 prijave novorođene djece, odnosno zahtjeva za naknadu za novorođenčad, što je sedmero djece više nego lani u istom razdoblju. Iako zbog  pandemije koronavirusa Grad Pregrada ne održava tradicionalne prijeme za bebe u gradskim prostorijama, roditeljima su u utorak, 23. ožujka 2021., podijeljeni „paketi za super početak“ te su isplaćene naknade na njihove bankovne račune.

Paket za super početak

Inače, pravo na novčanu naknadu za novorođeno dijete s prebivalištem na području Grada Pregrade može ostvariti jedan od roditelja s prebivalištem na području Grada, a naknada za novorođeno dijete sastoji se od dva dijela: novčanog iznosa te prigodnog paketa. „Paket  za  super  početak”  osmišljen  je  po  uzoru  na  skandinavske  zemlje,  a  sadrži  hrvatske  proizvode  od  stopostotnog pamuka s bojama i detaljima koji simboliziraju Pregradu, a od ove godine u paketu se nalazi i knjiga „Bebe vole papati“. Riječ je o priručniku koji donosi suvremene smjernice o prehrani djece te sadrži oko šesto recepata za uvođenje čvrste hrane u prehranu djeteta od četiri mjeseca starosti do navršene prve godine života. Također, tek  rođeni  Pregračani  i  Pregračanke  besplatno su učlanjeni u Gradsku knjižnicu do prve godine života stoga su roditeljima dostavljene i članske iskaznice.

Grad uključen u sustav e-Novorođenče

Od 19. studenoga 2020. godine Grad Pregrada uključen je u sustav e-Novorođenče, temeljem Sporazuma o sadržaju i načinu razmjene podataka kod podnošenja zahtjeva za isplatu novčane potpore sklopljenog s Ministarstvom pravosuđa i uprave te tako roditelji zahtjeve za ostvarenje prava na naknadu za novorođeno dijete mogu podnijeti prilikom prijave svog djeteta u matičnom uredu ili prijavom u sustav e-Građani kroz uslugu e - Novorođenče.