U Pregradi održana Skupština Saveza povijesnih postrojbi RH

U subotu 25. veljače 2017. godine u Gradskoj vijećnici Grada Pregrade održana je godišnja izvještajna Skupština Saveza povijesnih postrojbi Republike Hrvatske. Ovo je bila prva Skupština Saveza povijesnih postrojbi RH održana na prostoru Krapinsko-zagorske županije. Sudjelovali su predstavnici 17 postrojbi: Bjelovarski graničari Husari, Dubrovački trombunjeri, Gradska straža Bakar, Hrvatski sokol Osijek, Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809, Karlovačka građanska garda, Keglevićeva straža Kostel, Križevačka djevojačka straža, Samoborska narodna garda, Senjski uskoci, Serežani Županja, Svetonedeljska garda “Petar Erdody”, Turopoljski banderij, Varaždinska građanska garda, Varaždinska husarska graničarska pukovnija, Zrinska garda Čakovec i Povijesna postrojba Ban Gašpar Alapić.
U službenom djelu Skupštine podnesen je Izvještaj o radu Saveza u prošloj godini od strane predsjednika Saveza Mladena Obadića. Navedene su aktivnosti Saveza u prošloj godini: Zapaženi su bili nastupi Saveza i njezinih članica na Križnom putu vojske i policije (ožujak 2016.), obilježavanju Vojno – redarstvene operacije Bljesak u Okučanima (svibanj, 2016.) i Vojno – redarstvenoj operaciji Oluja u Kninu (kolovoz 2016.) te Danu oružanih snaga Republike Hrvatske (svibanj 2016.). Savez je bio dio protokola obilježavanja svih državnih blagdana te hodočašćima u Lurd i Mariju Bistricu te obilježavanja Dana sjećanja u Vukovaru i Škabrnji. Izvještaj o radu prihvaćen je jednoglasno, a sve članice Saveza su pozvane na aktivno sudjelovanje u kreiranju plana rada za 2017., ali i planiranje programa ii projekata i za 2018. godinu. 

Prisutne su pozdravili gradonačelnik Marko Vešligaj i župan Željko Kolar. Gradonačelnik je istaknuo kako je Kostelska pištola – Keglevićeva straža” najpoznatija udruga na području Pregrade, a ova današnja skupština potvrda je njihova dobra rada te izrazio nadu kako ćemo ove godine imati priliku otvoriti našu najpoznatiju manifestaciju Kostelsku uskrsnu pištolu, na samom Kostelgradu čija obnova je započela prošle godine . Povijesne postrojbe iz Hrvatske naš grad će ponovno posjetiti u sklopu manifestacije Kostelska uskrsna pištola, kao i na Bijelu nedjelju, kada slavimo Dan Grada Pregrade.