Tradicija nije prekinuta: Uskrs pod Kostelom proslavljen po 498. put

Kostelska pištola

Uskrsno pucanje iz "pištole" pod Kostelom najdublje je vidljivim i nevidljivim nitima povezano uz vjerski život Župe sv. Mirka. Tradicija današnjeg pucanja iz "pištola" povezuje se s pojavom grofova Keglevića u Kostelu. Naime, 1523. godine Juraj Brandenburški prodao je Petru Kegleviću od Bužima grad i posjed Kostel i otad je on postao glavno sjedište velikaške obitelji Keglević za više stoljeća. Petar Keglević držao je u gradu posadu, banderij, kojim je nadzirao ceste koje vode u susjednu Štajersku. U čast Uskrsnuća Isusa, Petar Keglević slao je naoružanu stražu da u noći s Velike subote na Uskrs čuvaju grob Isusa Krista te se ujutro po izlasku iz Crkve pucnjevima iz pištola slavilo Uskrsnuće. Običaj je jedinstven na području Republike Hrvatske, s uporištem u povijesnim činjenicama i zapisima je uvršten u Nematerijalna kulturna dobra Republike Hrvatske.

„Vuzem h Kostelu“ zbog epidemioloških mjera nije održan kao prijašnjih godina uz goste iz Hrvatske i susjednih zemalja.  Ali tradicija je održana po 498. put. Na Veliku subotu, Povijesna postrojba Kostelska pištola-Keglevićeva straža Kostel čuvala je Kristov grob, baš kao što je to radila i straža Petra Keglevića prije skoro 500 godina, a na sam Uskrs, pištole su se gromoglasno oglasile kako bi se proslavilo Isusovo uskrsnuće, ali i buđenje života, odnosno prirode.

Također, u Svetištu Majke Božje Vinagorske održano je sedmo Zavjetno hodočašće kuburaša. Hodočašće je i ove godine bilo prilagođeno epidemiološkoj situaciji pa su tako sudjelovali domaći kuburaši, pripadnici Kuburaškog društva „Vinagorska kubura“, koji su prenijeli tron Majke Božje Vinagorske iz kapele sv. Barbare u župnu crkvu. Svečano misno slavlje održano je na otvorenom, a predvodio ga je vlč. Dario Paviša, tajnik Apostolske nuncijature u Južnoafričkoj Republici.