Sudjelujte u kreiranju proračuna Grada Pregrade

mojProračun_vizual

Grad Pregrada za svoje je građane otvorio online platformu Otvoreni grad, koja im pruža mnoštvo pogodnosti te pomaže u povećanju učinkovitosti rada i komunikacije djelatnika Gradske uprave. Osim što joj je moguće pristupiti bilo kada i s bilo kojeg uređaja koji ima pristup internetu, platforma uvelike olakšava obavljanje aktivnosti vezanih uz Gradsku upravu i to iz udobnosti vlastitog doma. Kao nastavak na uslugu iProračun, koja služi za prezentaciju gradskog proračuna te pruža potpune i pravovremene informacije o prijedlozima proračuna, tekućem proračunu te njegovu izvršenju, platforma Otvoreni grad također nudi uslugu mojProračun.

Stalna participacija sugrađana u procesu trošenja gradskog novca

Uz pomoć usluge iProračun, Pregrada svoje fiskalne aktivnosti otvoreno prezentira javnosti. Na taj način, kroz dostupnost točnih, kvalitetnih i vjerodostojnih informacija, ispunjava se uvjet transparentnosti proračuna. Nakon jednostavnog informiranja o samom proračunu putem iProračuna, korisnici se uslugom mojProračun aktivno uključuju u proračunske procese. Svojim konstruktivnim prijedlozima i primjedbama tako sudjeluju u sastavljanju gradskog proračuna. MojProračun informira sve stanovnike Pregrade o programima, projektima i aktivnostima u vezi korištenja proračunskog novca prije donošenja konačnog proračuna. Cilj ove usluge je građanima omogućiti da na najjednostavniji način iskažu svoje mišljenje i predlože kako usmjeriti proračunska sredstva za predstojeću godinu. U sklopu ove usluge, planirane vrijednosti kod određenih proračunskih stavki, mogu se smanjiti ili povećati sukladno prijedlozima građana. Svi dani prijedlozi i poruke spremaju se u sustav te se automatski generira statistika koja pruža uvid u građansku participaciju u prijedlogu proračuna.

Brojne pogodnosti usluge mojProračun

Pregrada je ovom uslugom odlučila podići odnos građana i Gradske uprave na višu razinu omogućivši njome dvosmjernu komunikaciju vezanu uz zajednički novac. S obzirom na to da građani svoj novac izdvajaju u gradski budžet, pravedno je da znaju kako se on troši. U konačnici, ova usluga značajno doprinosi djelotvornosti i brzini javne uprave, koja učinkovitom i transparentnom objavom informacija i podataka potiče sudjelovanje građana u provedbi javnih politika.

Sigurna i jednostavna prijava

Jedinstveno korisničko ime i zaporku za prijavu na platformu zatražite na web stranici Pregrade.

Osim toga, kroz nadolazeći period, prijava će se moći izvršiti i putem Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava (NIAS), a koji će uskoro biti dostupan za javnost. Do tada, za sve detalje pratite gradske Facebook i Instagram stranice te u svakome trenutku budite informirani o svim prednostima korištenja ovih usluga.