Provedeni izbori u okviru projekta "Uzmi pare i napravi nešto za mlade"

Izbori Uzmi pare

Zvjezdane staze projekt je koji će se financirati i realizirati kroz projekt „Uzmi pare i napravi nešto za mlade“, odlučili su tako mladi Pregračani i Pregračanke na izborima za najbolji projekt održanima u subotu, 19. lipnja 2021. ispred zgrade Gradskog muzeja i knjižnice.

Projektom se želi postaviti teleskop kod sv. Lenarta čime se želi potaknuti ljude na boravak u prirodi te na promatranje astronomskih fenomena tijekom cijele godine. „Lenartove stube time bi postale prave zvjezdane staze, a kroz poučno zabavne radionice svatko može probuditi astronoma u sebi“, istaknuli su članovi tima pobjedničkog projekta.

Na izbore za najbolji projekt izašlo je 37 mladih u dobi od 14 do 30 godina, a uz Zvjezdane staze, bilo je moguće birati između još dva projekta. Projekt „A di su novi klinci“ pokrenut je od strane nekolicine zaljubljenika u glazbu i alternativnu kulturu te je osmišljen kao open air koncert, dok se kroz projekt „Zona“ htjela urediti infrastruktura oko osnovnoškolskog igrališta na način da se postavr klupice, dodatni koševi za smeće, obojaju i rekonstruiraju betonske tribine, postave držači za bicikle te poploče poprečni „slonovski“ putevi preko kojih hodamo.

Pobjednički projekt osvojio je 19 glasova, „A di su novi klinci“ dobio je 14 glasova, dok je za „Zonu“ glasalo četvero ljudi.

Inače, projekt „Uzmi pare i napravi nešto za mlade“ dio je programa Civic Europe, a provode ga LAG Zagorje-Sutla i Mreža udruga Zagor u suradnji s općinama i gradovima s područja LAG-a. Civic Europe je inkubator za lokalno utemeljene građanske inicijative, organizacije i pojedince u Središnjoj, Istočnoj i Južnoj Europi kojeg su uspostavili MitOst i Sofia Platform, financirani od strane Zaklade Mercator.