Preminuo velečasni Josip Belavić

Josip Belavić

Vlč. Josip Belavić, umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije, preminuo je u četvrtak 26. kolovoza 2021. u 84. godini života i 58. godini svećeništva.

Vlč. Josip Belavić rođen je 16. veljače 1938. godine u Svibovcu, u Župi Sveta Tri Kralja (Varaždinska biskupija), od oca Antuna i majke Terezije, r. Pokos. Osnovnu je školu polazio u Svibovcu i Varaždinskim Toplicama. Godine 1957. maturirao je u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Svoj daljnji put nastavio je 1960. ulaskom u Bogoslovno sjemenište i studijem na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Za svećenika ga je 29. lipnja 1964. godine u zagrebačkoj katedrali zaredio zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Šeper.

Nakon ređenja imenovan je upraviteljem župe u Mačkovcu na Savi kod Nove Gradiške, gdje je bio do 1969. godine. Dekretom zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Franje Kuharića 8. listopada 1969. godine preuzeo je službu župnika u Vinagori. U župi Vinagora radio je duhovno i materijalno te je u njegovo vrijeme obnovljena župna crkva, župna kuća i kapela u Sopotu. Zbog bolesti prihvaćena je njegova zamolba te je po dekretu zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića 2005. umirovljen, nakon 46 godina svećeničke službe. Kao umirovljeni svećenik stanovao je u Župi Uznesenja BDM u Pregradi, gdje je pastoralno pomagao.

Svetu misu za pokojnog vlč. Belavića u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Pregradi te sprovodne obrede predvodit će u ponedjeljak 30. kolovoza 2021. pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski s početkom u 14 sati.  Tijelo pokojnika bit će izloženo u župnoj crkvi u Pregradi sat vremena prije svete mise.