Predstavljen projekt "Djevojčice i dječaci, zajedno smo nogometno jači" i novi teniski tereni

Press konferencija

U Pregradi je u utorak, 8. lipnja 2021. održana konferencija za medije na kojoj su predstavljene odlične vijesti iz sporta. Naime, nakon što su prošle godine završeni izgradili drugo najveće zagorsko nogometno igralište od umjetne trave, NK i ŽNK Pregrada ostvarili su 106.010 kuna na Natječaju za sufinanciranje sportskih programa poticanja lokalnog sporta i sportskih natjecanja u 2021. godini, koji je raspisalo Ministarstva turizma i sporta. Ukupna vrijednost projekta je 133.010,00 kn, a 27 tisuća kuna donirali su pregradski poduzetnici Staklorez Burić, Kostel Promet i Kunateks.

Riječ je o projektu kojemu je cilj povezati djecu i mlade dviju sportskih nogometnih pregradskih udruga te potaknuti razvoj dodatnih znanja i vještina kroz nogomet, primjerice, senzibilitet između spolova i prevladavanje psiholoških barijera između dječaka i djevojčica. Kako je istaknuo voditelj projekta, magistar kineziologije Dejan Kolar, projekt je već krenuo s informiranjem učenika i učenica u školama da su vrata kluba otvorena za sve zainteresirane dječake i djevojčice.

„U nastavku projekta slijedi nabava opreme. Izrazito smo ponosni što ćemo moći nabaviti trenažna pomagala, sprave i pomagala za dijagnostiku, kako bismo mogli utvrditi inicijalna i kasnije finalna stanja, ali i tranzitivna stanja u razvoju naših pojedinaca. Nabavit ćemo i nogometne lopte i različite rekvizite koji će nam pomoći da naš rad podignemo na još višu razinu“ rekao je Kolar te je naglasio kako je u proteklih godinu i pol dana napravljen iskorak kroz ulaganja u infrastrukture, ali i druge bolje uvjete treniranja svih selekcija, a rezultat je povećan broj članova i njihovo zadovoljstvo.

„Naš Nogometni klub Pregrada u proteklih godinu dana pokazuje veliki napredak, pa su tako sve naše kategorije završile među top pet. Međutim, rezultat nije toliko bitan, koliko je važno druženje i zajedništvo koje se stvorilo oko nogometnog kluba i to je ono što želimo poticati i dalje“, zaključio je Kolar.

Jedan od najzaslužnijih za lijepu pregradsku sportsku priču je Denis Burić, predsjednik nogometnog i teniskog kluba. Burić je zahvalio Ministarstvu turizma i sporta koje je prepoznalo projekt i istaknuo da u projektu nije najvažnije biti najbolji u nogometu, već će se najbolji nogometaši birati s obzirom na učestalost dolaženja na treninge, urednost, kolegijalnost i sl.  „Želimo staviti naglasak da je bitno biti aktivan i pokazati dobar pristup prema suigračicama i suigračima“, rekao je Burić te dodao kako je namjera privući i djecu iz susjednih općina, posebice iz Desinića i Petrovskog, koje nemaju omladinske pogone.

Uz uređenu nogometnu infrastrukturu, Pregrada od prošlog tjedna ima i teniske terene, koji su izgrađeni zahvaljujući sredstvima prikupljenima u crowdfunding kampanji „Vratimo tenis u Pregradu“, u kojoj je prikupljeno 403 tisuće kuna donacija fizičkih i pravnih osoba. U drugoj fazi kreće izgradnja rasvjete i prateće infrastrukture za koji je na natječaju Ministarstva turizma i sporta Grad Pregrada ostvario 247.069,00 kn. Predsjednik Teniskog kluba Denis Burić nije krio zadovoljstvo načinom na koji se i teniska priča razvija te je istaknuo kako su već krenuli upisi u školu tenisa u koji se u par dana prijavilo 20 djece te tridesetak odraslih.

Inače, novo tenisko igralište napravljeno je od umjetne trave ispunjene kvarcnim pijeskom i to je jedino igralište na području Krapinsko-zagorske županije na kojem se tenis može igrati 365 dana u godini, ukoliko to vremenski uvjeti dopuštaju.

Konferenciji za medije prisustvovao je i gradonačelnik Marko Vešligaj. „Cilj nam je da se sportom bave sve dobne skupine, a da bi se to moglo, za to se trebaju stvoriti uvjeti. Proteklih smo godina puno ulagali u infrastrukturu. Osim teniskih terena, napravljeno je i pomoćno igralište uz nogometni klub. Redovito podupiremo sportske udruge i klubove te sam ponosan da je Grad Pregrada jedna od jedinica lokalne samouprave koje čine Europsku zajednicu sporta 2021. godine, čiju titulu nosi Turistička zajednica područja Srce Zagorja." Gradonačelnik Vešligaj iskoristio je priliku kako bi zahvalio Denisu Buriću i Dejanu Kolaru na trudu i angažmanu, ali i svim drugim entuzijastima, volonterima, igračima, trenerima i navijačima te naglasio kako će Grad Pregrada i dalje pružati potporu razvoju sporta na svom području.