Predstavljen bogat program ovogodišnjeg Branja grojzdja

Posljednjeg tjedna u rujnu u gradu Pregradi tradicionalno se održava manifestacija „Branje grojzdja“, posvećena grožđu i njegovoj preradi, kojoj je osnovna namjera njegovati tradicionalne običaje Hrvatskog zagorja vezane uz berbu i preradu grožđa te prikazati tradicijsku kulturu našeg kraja. Ove godine manifestacija bilježi svoju 49. obljetnicu, trajat će od 21. do 29. rujna 2019. Organizatori manifestacije su Grad Pregrada i Turistička zajednica područja Srce Zagorja. Uvod u samu manifestaciju održat će se u petak 20. rujna u Gradskoj knjižnici predstavljanjem monografije Grada Pregrade.

Kako pregradski kraj karakteriziraju vinogradi i dobra kapljica, ove će se godine otvorenje Branja grojzdja upriličiti na Vrhima Pregradskim, točnije u Kleti Večerić. Uz berbu, glazbu i veselje održat će se i potraga za tajanstvenim grozdom. Prvi dan manifestacije upotpunit će na trgu bogat dječji program Plesnog studija DIV uz nastup Plesnog centra Zagreb by Nicolas. Nakon njih slijedi u Gradskoj vijećnici predstava „Škrtec“ dramske družine KUD-a Pregrada, u spomen na profesora i književnika Borisa Krizmanića. Navečer slijedi rock program, nakon predgrupe Onaj drugi slijedi veliki koncert Vatre.

U nedjelju se valja probuditi ranom zorom jer se na jezeru Gorica održava ribolovno natjecanje u disciplini lov ribe udicom na plovak. Također tijekom jutra kreće i pohod planinara Kunagorskim stazama. Tjedan koji slijedi ispunjen je raznovrsnim sadržajima. U ponedjeljak ujutro će đaci Glazbene škole Pregrada održati koncert na središnjem trgu. Popodnevni sati rezervirani su za djecu i program „Berbarije za one malo starije“, koji će se održati u Područnoj školi Benkovo. Utorak će započeti turnirom umirovljenika u kuglanju, a večer se nastavlja u Galeriji muzeja izložbom slika Josipa Kolara. Dan kasnije djeca će se natjecati u nogometnom kupu Zagića i uživati u predstavi "Čudak Šumek", dok se u 19 sati u Galeriji muzeja obilježava 20 godina Udruge pčelara Medeni.

U četvrtak 26. rujna uže se središte grada pretvara u pješačku zonu. Kao i svake godine, u zabavnom dijelu programa, manifestacija donosi nekoliko koncerata, koji započinju već u četvrtak. Ispred Gradske knjižnice otvorit će se „Trg dobre kaplice“, s bogatom ponudom najboljih zagorskih vina, od autohtonih sorti do predikata. Te večeri nastupit će tamburašice, Cure iz centra.

U petak se u jutarnjim satima održava dječja biciklijada te igre na igralištu, a u gradskoj Galeriji izložba gljiva pregradskog kraja, dok u 13 sati počinju „Pregradske dječje berbarije“ Dječjeg vrtića „Naša radost“. Petak je i prvi dan nogometnog kupa mjesnih odbora, a otvara se i Tradicijski sajam na Trgu dobre kaplice na kojem će izlagati OPG-ovi, tradicijske udruge i obrti. Te večeri otvara se i Trg dobre zabave, s bogatom ugostiteljskom ponudom. U 19 sati počinje festival „Vinske popevke i napitnice“ s  15 natjecatelja koje će ocjenjivati stručni žiri, ali i publika.Po završetku festivala večer će začiniti Ausswinkl muzikanti. Za mlade, u dvorištu Kantoci, održava se street-gig na kojem ove godine gostuju Kandžija i Gole žene te She loves Pablo.

Subota je također ispunjena raznim događanjima pa će posjetitelji tijekom dana moći razgledati izložbu malih životinja, gađati glinene golubove na Kunagori, igrati šah te gađati alku iz automobila, a toga dana završava i kup mjesnih odbora. U večernjim satima održat će se kulinarska poslastica na gradskom trgu u čast jednom od najpoznatijih zagorskih, ali i hrvatskih kuhara, Kuharski kup Slavka Večerića. Navečer na gradskom trgu na svoje dolaze zaljubljenici zabavne  glazbe jer uz predgrupe Kraljevi Zagorja i F band nastupa Vigor.

U nedjelju od 11 sati kreće središnja svečanost - tradicionalna nedjeljna povorka berača i beračica, kojoj prethodi defile zagrebačkih mažoretkinja i Limene glazbe Pregrada. Kao i svake godine, vrijedni berači i beračice na konjskim zapregamaproći ćepregradskimulicama do Trga Gospe Kunagorske te na taj način proslaviti ubiranje plodova cjelogodišnjeg mukotrpnog rada.

Dođite i uživajte zajedno s nama u raznovrsnim događanjima u uvijek veseloj i opuštenoj atmosferi pregradskog „Branja grojzdja“!

Prilozi

PrilogVeličina
PDF icon BG_PROGRAM.pdf1.61 MB