Predstavljen bogat program ovogodišnjeg Branja grojzdja

U Gradskoj kavani u Pregradi danas je održano predstavljanje programa manifestacije Branje grojzdja, koja ove godine bilježi 48. obljetnicu. Manifestacija će trajati od 22. do 30. rujna 2018. te će kroz devet dana ponuditi brojna događanja. Organizatori manifestacije su Grad Pregrada i Turistička zajednica područja Srce Zagorja, a program su predstavili gradonačelnik Marko Vešligaj, direktorica TZP Srce Zagorja , predsjednica Kulturno-umjetničkog društva Pregrada Slavica Vidaček i Dragutin Bračun iz Udruge vinara „Dobra kaplica“.

Prošle je godine manifestacija po prvi puta otvorena na jedinstven način – u vinogradu Vinarije Zdolc u Plemenšćini. Kako pregradski kraj karakteriziraju vinogradi i dobra kapljica, ove će se godine otvorenje Branja grojzdja upriličiti na drugom brijegu, također poznatom po bogatim vinogradima – Vinagori. Tako će se manifestacija otvoriti u subotu 22. rujna u 10 sati berbom u vinogradu uz kuću za odmor Wine Hill mladoga poduzetnika Dalibora Hajdinjaka. Uz glazbu i veselje održat će se i potraga za tajanstvenim grozdom. Naime, negdje među trsovima podmetnut će se grozd koji tamo ne pripada, a sretnik koji će ga pronaći, osvojit će simboličnu nagradu. Prvi dan manifestacije upotpunit će dječji program u organizaciji Gradske knjižnice i Plesnog studija DIV, uz glazbu i ples te nastup Triko Cirkus Teatra.

U nedjelju se valja probuditi ranom zorom jer se na jezeru Gorica u organizaciji ŠRD Gorica održava ribolovno natjecanje u disciplini lov ribe udicom na plovak, na kojem će nastupiti natjecatelji iz Krapine, Oroslavja, Zaboka, Huma na Sutli, Đurmanca i Pregrade. Tog dana će se na Sportskom centru OŠ Janka Leskovara održati i ljudska verzija igre „Čovječe, ne ljuti se“, koju priređuju Savjet mladih i Dječje gradsko vijeće. Prvi vikend zatvara se uz predstavu „Poštene žene“ Amaterskog dramskog kazališta Sveti Križ Začretje koju u Pregradu dovodi naše Kulturno umjetničko društvo.

Tjedan koji slijedi ispunjen je raznovrsnim sadržajima u kojem će svatko pronaći nešto za sebe. Ponedjeljak je Dan ljubaznosti u prometu koju provodi Policijska uprava Krapinsko-zagorske županije s ciljem poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima. Akcija će se provoditi od 9 do 13 sati na nekoliko frekventnih pješačkih prijelaza u gradu. Popodnevni sati rezervirani su za djecu i program „Berbarije za one malo starije“, koji će se održati u OŠ Janka Leskovara Pregrada. Utorak će započeti turnirom umirovljenika u kuglanju, a večer se nastavlja u Gradskoj knjižnici izložbom kreativnih Pregračanki pod nazivom „Ženskih ruku djela“, uz nezaobilazne slastice Udruge kostelskih žena. Dan kasnije djeca će uživati u predstavi "Kraljević Čuperko" u OŠ Janka Leskovara  od 17 sati, dok se u 19 sati u gradskoj Galeriji otvara izložba „Branje grojzdja – retrospektiva“ u organizaciji Muzeja grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina. Na izložbi će biti predstavljen povijesni pregled naše najpoznatije manifestacije.

U četvrtak 27. rujna uže se središte grada pretvara u pješačku zonu, a Pregrada će biti domaćin zanimljivog i plemenitog događanja. Tog dana na nogometnom igralištu od 16:30 sati odigrava se velika nogometna utakmica Veterana NK Pregrada i Humanih zvijezda Hrvatske '03. Za one koji ipak više vole intelektualni sport, u OŠ Janka Leskovara održava se šahovski turnir za mlade – „Najmlajši grozd“ u organizaciji Šahovskog kluba Pregrada. Kao i svake godine, u zabavnom dijelu programa, manifestacija donosi nekoliko koncerata, koji započinju već u četvrtak. Ispred Gradske knjižnice nastupit će Crni ribar, a prije njih održat će se cabaret slovenskog kantautora Zorana Predina, koji će izvesti posebni glumačko-glazbeni program prepun glazbe, duhovitih komentara i anegdota.

U petak se u jutarnjim satima održava dječja biciklijada te igre na igralištu Osnovne škole Janka Leskovara, a u gradskoj Galeriji izložba gljiva pregradskog kraja, dok u 13 sati u dvorani OŠ Janka Leskovara počinju berbarije Dječjeg vrtića „Naša radost“. Petak je i prvi dan nogometnog kupa mjesnih odbora, a otvara se i Tradicijski sajam na Trgu Gospe Kunagorske na kojem će izlagati OPG-ovi, tradicijske udruge i obrti. U 18 sati Udruga Dobra kaplica organizira degustaciju vina s vinarima udruge „Vino-Zagorje“, a u 19 sati počinje festival „Vinske popevke i napitnice“. Festival je uveden prošle godine te je vrlo lijepo prihvaćen među posjetiteljima, stoga će i ove godine nastupiti 15 natjecatelja koje će ocjenjivati stručni žiri, ali i publika. Po završetku festivala večer će začiniti Žiga i bandisti.

Subota je također ispunjena raznim događanjima pa će posjetitelji tijekom dana moći razgledati izložbu malih životinja, gađati glinene golubove na Kunagori, igrati šah, pogledati izložbu oldtimera te gađati alku iz automobila, a toga dana završava i kup mjesnih odbora. Također, Udruga hrvatskih branitelja grada Pregrade u Gradskoj vijećnici organizira predstavljanje knjige Vilima Karlovića „Preživio sam Vukovar i Ovčaru“, a od 19 sati odigrava se i revijalna utakmica udruga hrvatskih branitelja Pregrade i Desinića. Navečer na gradskom trgu na svoje dolaze zaljubljenici zabavne  glazbe jer uz predgrupu Tomattur, po prvi puta u Pregradi nastupaju Učiteljice, koje će okupljene zabavljati svojim hitovima „Luda kuća“, „Dunav“, „Kapetane hvala“ i „Noći u Brazilu“. Ulaz je naravno besplatan.

U nedjelju možete ustati rano te se zaputiti u planinarski pohod na Kunagoru ili pogledati izložbu malih životinja, a od 11 sati kreće središnja svečanost - tradicionalna nedjeljna povorka berača i beračica, kojoj prethodi defile zagrebačkih mažoretkinja i Limene glazbe Pregrada. Kao i svake godine, vrijedni berači i beračice na konjskim zapregama proći će pregradskim ulicama do Trga Gospe Kunagorske te na taj način proslaviti ubiranje plodova cjelogodišnjeg mukotrpnog rada.

Nakon povorke, očekuje vas jedan novitet. Grad Pregrada i TZP Srce Zagorja u suradnji s Hrvatskim kuharskim savezom po prvi puta organiziraju kulinarski kup Slavka Večerića. Ova kulinarska poslastica  održat će se na gradskom trgu u čast jednom od najpoznatijih zagorskih, ali i hrvatskih kuhara, koji nas je prerano napustio prošle godine.

Dođite i uživajte zajedno s nama u raznovrsnim događanjima u uvijek veseloj i opuštenoj atmosferi pregradskog „Branja grojzdja“!