Održano drugo izdanje festivala Vinske popevke i napitnice

U sklopu 48. manifestacije „Branje grojzdja u Pregradi“ održano je drugo izdanje festivala „Vinskih popevki i napitnica“ u organiziciji KUD-a Pregrada.

Festival je bio natjecateljskog karaktera, a izvodile su se nove i već izvođene skladbe, u njihovim originalnim izvedbama ili u novim obradama. Izvođače je pratio stručni ocjenjivački sud, u sastavu prof. Bojan Pogrmilović, gosp. Mario Bokun i gosp. Adalbert Turner Juci.

U kategoriji već izvođenih skladbi prvo mjesto osvojio je ŽVS Lire iz Đurmanca s pjesmo „Jesensko kopanje te su Lire tako ponovile prošlogodišnji uspjeh. Drugo mjesto pripalo je Zlatku Deveničaru i tamburaškom sastavu KUD-a Pregrada za izvedbu pjesmu „Dok ne dojde stota“, a treći je bio KUD Sloboda iz Oroslavja s pjesmom „Kad snešice v krčmu zajdu“.

U kategoriji novih skladbi najboljima je proglašena pjesma „Liepa jesen“ Klape Kmeti iz Pregrade. Dobitnica druge nagrade u istoj kategoriji je skladba „Od svetoga Vinka do svetoga Martina“ u izvedbi Milene Kostanjšek i TS KUD-a Pregrada, a treće mjesto pripalo je Kajtonerima za pjesmu „Vinski pajdaši“

Nagrada za najboljeg izvođača pripala je Kmetima, a ona za najbolji tekst Mileni Kostanjšek za skladbu Od svetoga Vinka do svetoga Martina, koja je također izabrana najboljom od strane publike.

Među brojnim gostima na koncertu bili su potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, zamjenik župana Krapinsko – zagorske županije Anđelko Ferek – Jambrek, načelnik Nedelišća Darko Dania te drugi gradonačelnici i načelnici s područja Krapinsko-zagorske županije, a svima okupljenima dobrodošlicu je poželio gradonačelnik Marko Vešligaj.