Održan završni događaj u projektu "Volunteering cities"

Grad Pregrada jedan je od manjih partnera u mreži „Volunteering cities“ koja je okupila osam europskih gradova oko teme lokalnog volontiranja i dobre prakse koju je ustanovio ciparski gradić Athienou. Projekt se provodi od prosinca 2018. godine i traje do lipnja 2021., a povodom završetka projekta, u Pregradi je na Trgu Gospe Kunagorske u petak, 9. travnja organizirano završno događanje.

Ispred zgrade Gradskog muzeja i knjižnice postavljena je izložba volonterskih aktivnosti provedenih u projektu, kao i šator GDCK-a Pregrada na kojem su okupljeni mogli izmjeriti vrijednosti tlaka i šećera u krvi. Također, mogle su se kušati slastice koje je pripremila Srednja škola Pregrada. Uz domaćine, gradonačelnika Marka Vešligaja i zamjenicu Gordanu Križanec Ružić, događanju su nazočili predstavnici Udruge gradova koja obavlja ulogu nacionalne URBACT točke Marko Ercegović i Mario Žuliček te zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, koja je istaknula da je Pregrada grad otvoren prema svojim građanima u pravom smislu riječi.

Gradonačelnik Marko Vešligaj istaknuo je važnost projekta za Grad Pregradu. „Želimo da građani daju svoje prijedloge i uključe se. To je izuzetno važno jer samo na taj način možemo u budućnosti stvarati razvoj koji više ne smije biti upravljan, kontroliran i usmjeravan isključivo iz jednog središta, već treba zahvatiti puno šire slojeve stanovništva i pritom ne mislim samo na grad Pregradu kao jedinicu lokalne samouprave, već sve naše udruge, institucije kao što su škole, dječji vrtić, državne institucije koje ovdje djeluju, Centar za socijalnu skrb, Gradsko društvo Crvenog križa. Naglasak je bio na međugeneracijskoj solidarnosti, odnosno, uključivanju mladih i starih, a mislim da smo to i postigli“, istaknuo je gradonačelnik.

Kroz projekt Pregrada prenosi dobru praksu u obliku modela lokalnog volonterskog vijeća koje okuplja udruge, ustanove i gradska tijela s ciljem bolje koordinacije volonterskih akcija i povećanja sudjelovanja volontera u donošenju odluka.

Tako građani volonteri aktivnije i neposrednije participiraju u lokalnom životu te imaju osjećaj vlasništva nad akcijama koje se poduzimaju u rješavanju lokalnih problema.

S obzirom na sastav stanovništva, Pregrada je kao jedan od ciljeva za sudjelovanje u mreži postavila povećanje međugeneracijske solidarnosti, tj. povećanje broja lokalnih aktivnosti koje uključuju osobe mlađeg i starijeg stanovništva. Pored toga, dodatni cilj bio je povećati uključenost poduzetnika i obrtnika u rješavanje socijalnih problema u zajednici.

U volontersko vijeće, odnosno lokalnu grupu uključeni su predstavnici Dječjeg vrtića „Naša radost“, Osnovne, Srednje i Glazbene škole Pregrada, Gradske knjižnice, Muzeja grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina, Udruge umirovljenika Pregrada, Dječjeg gradskog vijeća, Savjeta mladih, KUD-a Pregrada, DND-a Pregrada, Sportske zajednice Grada Pregrade, Gradskog društva Crvenog križa Pregrada, Centra za socijalnu skrb Krapina, Podružnica Pregrada, LAG-a Zagorje-Sutla te Mreže udruga Zagor.

Zajedničkim naporima svih članova, planiraju se i provode volonterske akcije. U sklopu događanja, prikazan je kratki film o projektu, a koordinatorica projekta Marija Marjanović zahvalila je svim članovima lokalne grupe na doprinosu koji su dali. „Kroz rad u URBACT lokalnoj grupi postali smo svjesni važnosti suradnje, otvorene komunikacije, uvažavanja drugih i zajedničkog rada. Dokazali smo kako sve funkcionira kada se povežemo. Hvala svim članovima ULG-a, svim našim volonterima, na svemu što su  proteklih dvije godine napravili za naše građane, za sve ono što trenutno rade i za sve ono što ćemo zajednički još stvarati“, zaključila je Marjanović.