Obavijest o obveznom uklanjanju ambrozije

Ambrozija

Zbog javno zdravstvenog problema koji predstavlja Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.) obavještavamo vlasnike i korisnike poljoprivrednoga obrađenog i neobrađenog zemljišta da su dužni provoditi mjere uklanjanja ambrozije.

Ambrozija je jednogodišnja biljka koja doseže visinu i do 1.5m, niče sredinom travnja, a cvatnja započinje početkom srpnja i traje sve do prvih jesenskih mrazeva. Sadrži do 200 cvjetova te proizvodi i do osam milijuna izrazito alergenih peludnih zrnaca što ovu biljku svrstava u visoko alergenu vrstu.

Važno je započeti s uklanjanjem biljaka prije početka cvatnje te su sad krajnji rokovi za poduzimanje mjera.

U Hrvatskoj je na snazi Naredba o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije –Ambrosia artemisiifolia L. (Narodne novine 27/2007) koje su se obvezni pridržavati svi vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta: vrtova, oranica, livada itd., šuma i lovišta, ovlaštenici upravljanja vodotocima i kanalima, te površinama uz vodotoke i kanale, ovlaštenici upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge, ovlaštenici upravljanja parkova i drugim javnim zelenim površinama. Naredbom se propisuju mjere obveznog uklanjanja korova ambrozije tijekom vegetacijske sezone tekuće godine, a njeni obveznici moraju u više navrata sa svojih površina, uključujući i rubove parcela, šuma i poljskih puteva, redovito uklanjati i suzbijati ambroziju.

O provedbi navedenih mjera brinu poljoprivredni i komunalni redari, fitosanitarna i šumarska inspekcija.