Na Konferenciji o dobroj ekonomiji potpisan Memorandum o suradnji između ZMAG-a i gradova Ludbrega i Pregrade

Konferencija

U organizaciji Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) u utorak, 20. travnja 2021. godine održana je Konferencija o dobroj ekonomiji u Zagrebu na kojoj je gostovao gradonačelnik Marko Vešligaj.

Naime, ovogodišnja Konferencija o dobroj ekonomiji održana je u sklopu ZMAG-ovog projekta Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju sufinanciranog od strane Ureda za udruge Vlade RH iz švicarsko-hrvatskog programa suradnje, koji promovira i zagovara društvenu i solidarnu ekonomiju u Hrvatskoj te, kroz multisektorsku suradnju, potiče participativni pristup u kreiranju javnih politika za poboljšanje kvalitete života i upravljanje održivim ekonomskim i društvenim razvojem u lokalnoj zajednici.

Konferencija o dobroj ekonomiji svake godine okuplja aktiviste i pojedince koji stvaraju i žive različite oblike alternativne ekonomije, grade modele dobre ekonomije i svojim radom podržavaju i ojačavaju lokalne zajednice i društva te upravljaju poduzetničkim i ekonomskim procesima na održiv i solidaran, etičan i društveno koristan način. U fokusu svakog izdanja su stvarne inspirativne priče i postojeći modeli dobre prakse iz Hrvatske i svijeta, a ovogodišnja konferencija orijentirala se na razvoj gradova i općina Republike Hrvatske prema principima društvene i solidarne ekonomije.

Program konferencije ponudio je otvorenu raspravu s gradonačelnikom Ludbrega Dubravkom Bilićem i gradonačelnikom Pregrade Marko Vešligajem na temu kako u Hrvatskoj do javnih politika za društvenu i solidarnu ekonomiju. Gradonačelnik Vešligaj istaknuo je zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu zbog važnost potrebnih promjena koje se odnose na cjelokupni ekonomski sustav koji mora ići u smjeru solidarne ekonomije.

„Kao produkt, u Pregradi je nastao projekt zelene tržnice gdje smo kroz akcijski plan zacrtali korake za sljedeće razdoblje. Postavili smo temelje te smo već od samog početka uključili ljude, odnosno od samog početka pitamo proizvođače i potrošače što im treba te stvaramo prostor gdje će i jedni i drugi maksimizirati svoje zadovoljstvo i svoje potrebe“, istaknuo je na konferenciji gradonačelnik Vešligaj.

Na kraju konferencije potpisan je i Memorandum o suradnji između ZMAG-a i gradova Ludbrega i Pregrade, partnera u projektu Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju.

Društvena i solidarna ekonomija (DSE) uključuje širok raspon praksi koje obuhvaćaju ekonomske, društvene, okolišne, političke i komunikacijske dimenzije. DSE je rastući pokret koji želi pokrenuti transformativne promjene kako bi se povećao ukupni društveni razvoj i kvaliteta života ljudi, a predvode ga aktivni građani koji žele sistemske promjene i izgradnju društva koje služi ljudima i planetu. DSE je pokret ukorijenjen u lokalnim inicijativama koje su sve više globalno umrežene i djeluju u širokom političkom okviru koji se temelji na solidarnosti, jednakosti, ljudskim pravima, zajedništvu i suradnji.