Na javnoj tribini građanima predstavljen planirani Proračun Grada Pregrade za 2019. godinu

U Gradskoj je vijećnici u srijedu 28. studenoga 2018. godine održana javna tribina na kojoj je predstavljen Proračun Grada Pregrade za 2018. godinu. Na ovakav način građani već treću godinu zaredom imaju priliku uključiti se u proces donošenja odluka i kreiranja temeljnog financijskog dokumenta grada.

Prijedlog Proračuna za 2019. godinu, izvore sredstava i njihovu namjenu prisutnima je prezentirao gradonačelnik Marko Vešligaj. Tako je za sljedeću godinu planiran rekordni iznos proračuna od 41.222.642,00 kuna, koji obuhvaća Grad Pregradu i proračunske korisnike DV Naša radost, Gradsku knjižnicu i Muzej Zlatko Dragutin Tudjina.

U skladu s planiranim povećanjem prihoda planirani su i rashodi koji proračun čine jasan, održiv i razvojan te su u njemu sadržane bitne politike ove gradske vlasti. Zadržani su svi dosadašnji programi i aktivnosti te su dodani novi, a također se nastojala održati ravnoteža između ulaganja u sustave obrazovanja, kulture, turističkog razvoja, malog gospodarstva i ostale društvene djelatnosti, kao i u komunalno gospodarstvo. Glavnina povećanih prihoda raspodijeljena je na odgoj i obrazovanje, socijalnu skrb, kulturu i sport, civilno društvo, komunalnu infrastrukturu, zaštitu okoliša te gospodarstvo. Tako je planirano uređenje kino dvorane i uređenje dječjih i sportskih igrališta, kao  uređenje pomoćnog igrališta pri NK Pregrada. Povećana su sredstva za rad DV Naša radost, za asfaltiranje i održavanje komunalne infrastrukture, a krenut će i energetske obnove javnih zgrada.

Inače, Proračun Grada Pregrade za 2019. godinu nalazi se na javnom savjetovanju do 5. prosinca 2018. Svi zainteresirani koji svojim prijedlozima i sugestijama mogu pridonijeti donošenju kvalitetnog i provedivog proračuna svoja mišljenja i očitovanja mogu u pisanom obliku na propisanom obrascu poslati na adresu Grad Pregrada, Upravni odjel za financije i gospodarstvo, Josipa Karla Tuškana 2, Pregrada ili na e-mail adresu: grad@pregrada.hr.

Javne tribine su pored svih ostalih alata komunikacije, jedan od načina na koji pregradska Gradska uprava u izravnom razgovoru uključuje građane da sami daju prijedloge što bi željeli da se u idućoj godini realizira. Intencija je, kao i uvijek do sada, uključiti širu javnost u procese donošenja odluka koje se tiču raspodjele zajedničkog, javnog novca za financiranje prioritetnih projekata, a svi će se prikupljeni prijedlozi razmotriti i prema mogućnostima uvrstiti u proračun za iduću godinu. Zajedno s proračunskim vodičem koji će građani dobiti na kućne adrese uz novi broj gradskog lista, ova tribina čini najbolju praksu otvorene komunikacije gradske uprave i građana.