MUZEJ „DR. ZLATKO DRAGUTIN TUDJINA“ - Dan muzeja 18.05.2016.

Uz Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja 2016. godine, donosimo zanimljivosti vezane uz zgradu u kojoj se nalazi muzej Grada Pregrade (Trg Gospe Kunagorske 3) i fotografije zgrade nekad i danas. 
Na fasadi  se vide  secesijski detalji, po tri cvijeta sa svake strane kata glavnog pročelja, kao i ukrasi oko prozora. Skrećemo pozornost na stražnji dio zgrade na kojem se nalazio ulaz u učiteljski stan, kasnije je tu bila zbornica, a danas je to prostor knjižnice.
Zgrada  je  sagrađena 1908. godine za potrebe osnovne škole. Radove na zgradi izvodio je Valent Morandini, no nemamo podatak je  li on i projektirao zgradu. Velika graditeljska obitelj Morandini došla je iz Udina sa sjevera Italije u drugoj polovici 19. st. u granični dio sadašnje Mađarske i Hrvatske. Posebno se istaknula u gradovima Nagykanizsi i Zalaegerszegu te Varaždinu i Čakovcu gdje su u secesijskom razdoblju građene zgrade u stilu prepoznatljive toskanske neorenesanse. Znatno je utjecala na razvoj graditeljstva u cijelom području, a mnoge su njihove građevine vrijedan primjer graditeljske baštine kraja 19. i početka 20. st. Najpoznatiju je zgradu u Čakovcu, zgradu Preparandije (sada Odsjek Učiteljskog fakulteta iz Zagreba), izgradio 1888. Valent Morandini stariji, a posebno je cijenjen doprinos te velike graditeljske obitelji suvremenom oblikovanju Nagykanizse.“
Zahvaljujemo se Ivoru Morandiniju–Plovaniću, praunuku Valenta Morandinija, na fotografijama i informacijama koje je ustupio nakon posjeta našem muzeju i Slavku Dimaču koji je sve to proslijedio na našu adresu.
 
Pozivamo vas da sutra, 18.5.2016. godine razgledate naš muzej u vremenu od 12,00 do 20,00 sati.
Ulaz slobodan.