Međunarodni dan muzeja

Plakat za Međunarodni dan muzeja

U muzejima diljem svijeta se u organizaciji Međunarodnog savjeta za muzeje (ICOM-a) dana 18. svibnja obilježava se Međunarodni dan muzeja (MDM).

Međunarodni savjet za muzeje je međunarodna neprofitna organizacija posvećena očuvanju, unapređenju i komunikaciji svjetske prirodne i kulturne baštine, materijalne i nematerijalne, osnovana 1946. godine. Tema ovogodišnjeg Dana muzeja je „Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje“. Ovogodišnja tema polazi od iskustava obilježenih pandemijom Covid-19 te propituje nove oblike prilagođenog rada muzejskih institucija. Tema manifestacija je poziv muzejima, muzealcima i zajednicama da stvaraju, osmišljavaju i dijele nove prakse, nove poslovne modele za kulturne institucije i inovativna rješenja za trenutne društvene, ekonomske i ekološke izazove.

Tim povodom ulaz u Muzej grada Pregrade danas, 18. svibnja besplatan je za sve posjetitelje, a cijene publikacija snižene su 50%.  Osim toga, pripremili su i aktivnosti za virtualne posjetitelje. Na društvenim mrežama Facebook i Instagram svi zainteresirani moći će se zabaviti slagalicom te kroz slaganje puzzli otkriti jedan značajan arheološki nalaz s područja Pregrade.

Također, u galerijskom prostoru muzeja do 7. lipnja nalazi se izložba slika Josipa Rubesa pod nazivom „Od pejzaža do apstrakcije“ koju možete pogledati, a za sve one koji ne mogu posjetiti muzej u fizičkom obliku, pripremljena je virtualna šetnju u obliku kratkog videa kroz spomenutu izložbu.