KZŽ dodijelila sredstva korisnicima Dječjeg participativnog proračuna

Sastanak

U Bedekovčini je u utorak, 11. svibnja 2021. godine, održana dodjela ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu Krapinsko-zagorske županije kroz Javni poziv za prijavu prijedloga za participativni dječji proračun.

Potpore je ove godine dobilo 11 korisnika, u ukupnom iznosu od 184 tisuće kuna, među kojima i Dječje gradsko vijeće Grada Pregrade, odnosno Vijeće učenika OŠ Janka Leskovara. Riječ je o projektu pod nazivom „Učimo na svježem zraku“ za koji su ostvarili 20 tisuća kuna, a kojim se želi izgraditi vanjska učionica u dvorištu škole.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug, rekla je da dječja participacija podrazumijeva uključivanje djece u odlučivanje u svim onim pitanjima koja ih se tiču. „Krapinsko – zagorska županija, prva je županija u Hrvatskoj s titulom Županija prijatelj djece, koju ponosno nosimo od 2018. godine. Ujedno smo i prva županija koja je krenula sa dječjim participativnim proračunom, 2019. godine - kad smo osigurali 100.000 kuna. Ove godine povećali smo sredstva za 100%. Na taj im način mi odrasli šaljemo poruku da nam je njihovo mišljenje važno, da uvažavamo njihovo mišljenje. Šaljemo poruku da vjerujemo da djeca znaju prepoznati svoje potrebe, da znaju iznaći rješenje i da na kraju znaju osmisliti i provesti akcije koje će realizirati to rješenje kojeg su se domislili, Važno je da su projekte djeca sama osmislila, inicirala ih i da će se pobrinuti za njihovo realizaciju, dok odrasli ovdje sudjeluju kao savjetnici“, rekla je Gregurović Šanjug.