Kuharskim kupom Slavka Večerića završeno trinaesto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa
Natjecanjem petog kola Hrvatskog kuharskog kupa pod nazivom "Kuharski kup Slavka Večerića ", završeno je trinaesto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa. Po prvi puta natjecanje Hrvatskog kuharskog kupa održano je u Pregradi, rodnom mjestu Slavka Večerića, proslavljenog hrvatskog kuhara koji nas je nažalost zauvijek napustio krajem prošle godine.
„Tu se rodil, tu je odrasel, tu je pokopan. Svoj životni put odlučio je podrediti kuhači. Otišao je u Zagreb te van granica Lijepe naše kako bi svoju ljubav prema kuhanju oplemenio te prenio na druge. Prošao je brojne kuhinje, brojna natjecanja, okitio se brojnim priznanjima i medaljama no jedna koju je nosio sve do groba je njegova rodna Pregrada. Tu je sve počelo i završilo i stoga ovaj kup s razlogom nosi njegovo ime, Kup Slavka Večerića. Uvijek je promovirao svoj rodni grad i svoje Zagorje te je vedrim duhom uveseljavao sve oko sebe te milijune gledatelja pred malim ekranima. Najviše je volio pripremati zagorske specijalitete koje je i sam volio jesti i bio je pravi gurman, pravi Zagorec. Također dugogodišnji član Hrvatskog kuharskog saveza s prestižnom titulom Akademika", istaknula je Valentina Večerić Gorupić, kći Slavka Večerića na proglašenju najboljih. Na njenu inicijativu došlo je i do organizacije ovog kola Kupa u suradnji Hrvatskog kuharskog saveza, Grada Pregrade i Turističke zajednice područja Srce Zagorja
O Slaveku su biranim riječima na svečanosti govorili i gradonačelnik grada Pregrade Marko Vešligaj, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te kulinarski promotor Podravke i član Ocjenjivačkog suda Zlatko Sedlanić.
Ova dvodnevna manifestacija započela je u subotu, 29. rujna, kada su dionici počeli pripremali tri slijeda koja su sljedećeg dana izložili i podijelili posjetiteljima 48. manifestacije Branje grozdja Pregrada. Zadatak je bio pripremiti svečanu hladnu platu od puretine, bunceka, kukuruza i hrena, glavna jela od svinjskog kotleta, gljiva i krumpira te deserte od jabuka, buče, kestena i grožđa. Radove natjecatelja ocijenili su članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a Zlatko Sedlanić, Grozdana Bohorč i Erich Glavica.
Pobjedu u ukupnom poretku odnio je Marin Pozder iz restorana Bedem iz Varaždina koji je pripremio najbolje predjelo i glavno jelo dok je u desertu za nijansu bolji bio Dario Špehar iz Hotela Plitvice na Plitvičkim jezerima. Treće mjesto pripalo je još jednom predstavniku iz Varaždina, Ivanu Tomasu iz restorana Fontana Crnković.
Svečanost proglašenja najboljih u ovoj sezoni Hrvatskog kuharskog kupa, održat će se sredinom listopada u Koprivnici, dok će nova sezona Hrvatskog kuharskog kupa započeti krajem godine.
Rezultati natjecanja:
Kategorija A - Hladna plata |
|||
Plasman |
Natjecatelj |
Bodovi |
|
1 |
Marin Pozder |
Restoran Bedem, Varaždin |
71,33 |
2 |
Dario Špehar |
Hotel Plitvice, Plitvička jezera |
70,67 |
3 |
Ivan Tomas |
Restoran Fontana Crnković, Varaždin |
63,33 |
4 |
Antonio Bukvić |
Chef.hr |
62,67 |
5 |
Tina Đerek |
Udruga kuhara Splitsko-dalmatinske županije |
58,67 |
Kategorija B - Toplo jelo |
|||
Plasman |
Natjecatelj |
Bodovi |
|
1 |
Marin Pozder |
Restoran Bedem, Varaždin |
75,67 |
2 |
Dario Špehar |
Hotel Plitvice, Plitvička jezera |
70,33 |
3 |
Ivan Tomas |
Restoran Fontana Crnković, Varaždin |
66,33 |
4 |
Antonio Bukvić |
Chef.hr |
64,33 |
5 |
Tina Đerek |
Udruga kuhara Splitsko-dalmatinske županije |
60,00 |
6 |
Antonio Vrabec |
Srednja škola Zabok |
57,67 |
7 |
Janko Ključariček |
Srednja škola Pregrada |
55,33 |
Kategorija C - Desert |
|||
Plasman |
Natjecatelj |
Bodovi |
|
1 |
Dario Špehar |
Hotel Plitvice, Plitvička jezera |
68,33 |
2 |
Marin Pozder |
Restoran Bedem, Varaždin |
67,33 |
3 |
Antonio Bukvić |
Chef.hr |
61,33 |
4 |
Ivan Tomas |
Restoran Fontana Crnković, Varaždin |
59,33 |
5 |
Tina Đerek |
Udruga kuhara Splitsko-dalmatinske županije |
53,33 |
6 |
Petra Plečko |
Srednja škola Pregrada |
50,67 |
Ukupni poredak |
|||
Plasman |
Natjecatelj |
Bodovi |
|
1 |
Marin Pozder |
Restoran Bedem, Varaždin |
214,33 |
2 |
Dario Špehar |
Hotel Plitvice, Plitvička jezera |
209,33 |
3 |
Ivan Tomas |
Restoran Fontana Crnković, Varaždin |
189,00 |
4 |
Antonio Bukvić |
Chef.hr |
188,33 |
5 |
Tina Đerek |
Udruga kuhara Splitsko-dalmatinske županije |
172,00 |
6 |
Antonio Vrabec |
Srednja škola Zabok |
57,67 |
7 |
Janko Ključariček |
Srednja škola Pregrada |
55,33 |
8 |
Petra Plečko |
Srednja škola Pregrada |
50,67 |