Javna tribina o proračunu za 2019. godinu u srijedu u Gradskoj vijećnici

Grad Pregrada i ove godine organizira javnu tribinu o proračunu za narednu godinu, koja će se održati u srijedu 28. studenoga u Gradskoj vijećnici s početkom u 18 sati.

Riječ je o uobičajenoj praksi kojom se nastavlja uključivati građane u proces donošenja odluka i planiranje gradskog proračuna, kao temeljnog financijskog dokumenta. Putem tribine građani i građanke imat će priliku informirati se o predviđenom iznosu proračuna, izvorima sredstava i njihovoj namjeni. Na tribini će sudjelovati gradonačelnik Marko Vešligaj i članovi gradske uprave, koji će pružiti građanima sve potrebne informacije, kao i eventualna obrazloženja pojedinih stavaka proračuna te na ovakav održati postojeću razinu transparentnosti u pripremi i izradi jednog od najvažnijih akata Grada.

Proračunom za 2019. godinu planirani su ukupni prihodi u iznosu 40,7 milijuna kuna, dok su ukupni izdaci planirani su u iznosu od 41,2 milijuna kuna. Planirani višak prihoda tekuće godine iznosi 505 tisuća kuna, koliko iznosi i preneseni manjak.

U skladu s planiranim povećanjem prihoda planirani su i rashodi koji proračun čine jasan, održiv i razvojan te su u njemu sadržane bitne politike ove gradske vlasti. Zadržani su svi dosadašnji programi i aktivnosti te su dodani novi. Glavnina povećanih prihoda raspodijeljena je na odgoj i obrazovanje, socijalnu skrb, kulturu i sport, civilno društvo, komunalnu infrastrukturu, zaštitu okoliša te gospodarstvo. Tako je planirano uređenje kino dvorane i uređenje dječjih i sportskih igrališta, kao  uređenje pomoćnog igrališta pri NK Pregrada. Povećana su sredstva za rad DV Naša radost, za asfaltiranje i održavanje komunalne infrastrukture, a krenut će i energetske obnove javnih zgrada.

Inače, Proračun Grada Pregrade za 2019. godinu nalazi se na javnom savjetovanju do 5. prosinca 2018. Svi zainteresirani koji svojim prijedlozima i sugestijama mogu pridonijeti donošenju kvalitetnog i provedivog proračuna svoja mišljenja i očitovanja mogu u pisanom obliku na propisanom obrascu poslati na adresu Grad Pregrada, Upravni odjel za financije i gospodarstvo, Josipa Karla Tuškana 2, Pregrada ili na e-mail adresu: grad@pregrada.hr.

Pozivaju se građani i građanke da se u što većem broju odazovu javnoj tribini i svojim prijedlozima sudjeluju u izradi proračuna.