Grad Pregrada sudjelovao na TCA osposobljavanju u Portugalu

Grad Pregrada sudjelovao je od 11. do 17. studenoga 2018. godine na TCA osposobljavanju pod nazivom „100% Youth City – Cross sectorial Reforms on Local Level Youth Policy, Methodology from 100% Youth City – Quality label for Youth Friendly Cities“, održanom u gradu Bragi u Portugalu, koji je 2012. godine bio Europska prijestolnica mladih.

Riječ je o osposobljavanju temeljenom na konceptu etiketiranja gradova kao „Youth Friendly City“, koji je vrlo uspješno proveden u Portugalu. Projekt „100% Youth City“ provodio se u okviru Erasmus + Ključna aktivnost 2, strateško partnerstvo s ciljem povećanja učinkovitosti javnih izdataka i ulaganja u obrazovanje, obuku i mlade, promicanja kvalitetnog rada s mladima i jačanja kapaciteta mladih i građanske participacije, pri čemu su se služili metodom strukturiranog dijaloga, kao procesom konzultacija između donositelja odluka i mladih, koji osigurava da mišljenja i preporuke mladih budu jedan od ključnih doprinosa u donošenju odluka i oblikovanju politika za mlade.

Trening je održan u organizaciji portugalske nacionalne agencije, a u suradnji s talijanskom nacionalnom agencijom i hrvatskom Agencijom za mobilnost i programe EU. Na osposobljavanju je predstavljen navedeni model, kao i metodologija koja podrazumijeva otvorenu metodu koordinacije, društvene inovacije i strukturirani dijalog, a iz Hrvatske su osim Grada Pregrade, sudjelovale i predstavnice Grada Rijeke, Grada Varaždina i Pučkog otvorenog učilišta Samobor. U šest dana treninga sudionici su imali priliku raditi na detektiranju problema na nacionalnoj razini te na razvoju akcijskih planova za njihovo rješavanje, uz podršku iskusnih trenera Carlosa De Souse Santosa i Huga Ribeiroa.

Ovo osposobljavanje povezano je s projektom Mladi u centru: jačanje dijaloga mladih i donositelja odluka na lokalnoj razini Grada Pregrade i partnera Lokalne akcijske grupe Zagorje-Sutla i Mreže udruga Zagor koji se provodi u okviru Erasmus plus projekta, Ključna aktivnost 3 za područje mladih, za aktivnost Sastanci mladih i donositelja odluka. Projekt za cilj ima unaprijediti status mladih u našem gradu, a kroz strukturirani dijalog mladih s gradonačelnikom i gradskim vijećem žele se kreirati sadržaji koji su mladima potrebni i zanimljivi te u konačnici zajednički osmisliti budući gradski centar za mlade.