Grad Pregrada pristupio Mreži kreativnih gradova

U organizaciji Udruge gradova i Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija u Rijeci je u petak 06. travnja održano službeno pristupanje hrvatskih gradova projektu Kreativni gradovi Hrvatske. Mreži su pristupila dvadeset i dva grada iz cijele Hrvatske, među kojima i Grad Pregrada, u čije je ime Povelju o pristupanju potpisala predsjednica Gradskog vijeća Tajana Broz.

Projekt Kreativni gradovi Hrvatske usmjeren je na razvoj, suradnju i valorizaciju aktualnih praksi te razmjenu iskustava u poticanju ekonomskih doprinosa kreativnih i kulturnih djelatnosti u najširem smislu kulture i umjetnosti kao ključnog konkurentnog proizvoda Europske unije. Osim razvoja potencijala kulture i umjetnosti na lokalnim raznima i sektora kreativnih i kulturnih industrija, kroz ovu mrežu radit će se na razvoju identiteta gradova te na educiranju o važnosti brendinga za razvoj destinacije. Također, poticat će se razvoj inovativnih turističkih atrakcija baziranih na lokalnim vrijednostima, povijesnoj i sakralnoj baštini, promociji domaćih autora i umjetnika te poduzetničkih inicijativa i inovativnih turističkih sudioničkih projekata gradova.

Pored Grada Pregrade povelju su potpisali i gradovi Donja Stubica, Zlatar, Osijek, Čakovec, Vrgorac, Šibenik, Rijeka, Vodice, Kastav, Đakovo, Jastrebarsko, Drniš, Zabok, Ludbreg, Koprivnica, Pleternica, Oroslavje, Zadar, Zagreb, Ozalj i Kaštela.

Predsjednica Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija Ivana Nikolić Popović naglasila je kako podaci istraživanja koje je Ekonomski institut iz Zagreba proveo 2015. godine pokazuju kako se kreativne industrije po važnosti za domaće gospodarstvo nalaze na visokom drugom mjestu. Govoreći o prednostima gradova koji su odlučili razvijati svoj kreativni i kulturni potencijal, Nikolić Popović je istaknula kako takvi gradovi razvijaju više radnih mjesta i više kvalitetnih ljudskih resursa, značajno su uspješniji te imaju lakši pristup financiranju. Naime, prema podacima „The Cultural and Creative Cities Monitor“ iz 2017. godine, kreativni gradovi imaju 19% više radnih mjesta, 8% više mladih ljudi, kao i 73% više studenata u visokom obrazovanju i 15% više visoko obrazovanih ljudi.

Izvor: http://www.udruga-gradova.hr/