Grad Pregrada postao pilot grad u projektu IMPLEMENT

Grad Pregrada postao je pilot grad u projektu IMPLEMENT – „Improving Local Energy and climate policy through quality management and certification“, koji u Hrvatskoj provodi Regionalna energetska agencija (REGEA).

Riječ je o projektu koji, uvođenjem programa upravljanja kvalitetom i certifikacije European Energy Award (eea) u Belgiji, Grčkoj, Poljskoj i Hrvatskoj, ima za cilj uspostavu svih potrebnih struktura u gradovima/općinama za provedbu održivih klimatskih i energetskih politika. European Energy Award bavi se energetskom i klimatskom politikom u vidu procesa te obuhvaća cijeli niz dokazanih mjera zaštite energije i klime koje gradovi/općine mogu provoditi. Tijekom projekta, 30 pilot gradova/općina u Europi će dalje razvijati i provoditi svoju klimatsku i energetsku strategiju korištenjem eea standarda i kriterija.

Iz Hrvatske je u projekt uključeno šest gradova, a uz Pregradu, to su još Velika Gorica, Ivanić Grad, Karlovac, Jastrebarsko i Zaprešić. Vanjski savjetnici vodit će i pratiti napredak, dok će certifikacija osigurati da gradovi/općine provode svoje klimatske i energetske planove u skladu s visokim standardima kvalitete. Iskustva i uspjesi grada/općine pokazat će put drugim gradovima/općinama u ciljnim regijama kako da se uključe u eea inicijativu.

Projekt je financiran u sklopu programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020, najvećeg programa EU za istraživanje i inovacije s gotovo 80 milijardi eura raspoloživih sredstava tijekom 7 godina (2014. do 2020.). To je financijski instrument koji provodi Inovacijsku uniju, vodeću inicijativu Europe 2020, s ciljem osiguranja globalne konkurentnosti Europe.