Fašnik u Pregradi 2017. godine

U nedjelju 26.02.2017. održana je fašnička povorka uz promociju gradskog satiričkog lista Vrabec. Naš Vrabec je i ove godine bio Zdravko Halamić, a njegov vjerni pomoćnik Stefano je kao i uvijek bio Stjepan Javornik.
U povorci su sudjelovali: Limena glazba Pregrada, maleni glazbenici iz dječjeg vrtić Naša radost, vesele maškare iz OŠ Janka Leskovara, crnkinje iz KUD-a Pregrada, vojnici iz KUD-a Rikard Jorgovanić iz Huma na Sutli, te po mnogima najbolja skupina koja nam je predstavila rad mjesnog odbora Stipernica. Dario Burić se i ove godine pobrinuo presuditi Princu Fašniku za sva zlodjela, a vješti vatrogasac Stefano nadzirao lomaču. Događaj su glazbenim točkama začinili "Kajtoneri" ili kako ih je Vrabec nazvao - kontejneri.
Udruga vinara i vinogradara "Dobra kaplica" pobrinula se za dobro raspoloženje, naime otvorili su vinarsku kućicu te prisutnima dijelili kuhano vino, a volonterke KUD-a i TZ-a bile su zadužene za osmijeh na svim licima koja vole slatko – podijelile su 400 krafni.
Inače, da u Fašničke dane sve izgleda drugačije potvrdila je i neobična simbioza jedne mačke i našeg Vrapca; tako je mačka umjesto da ganja našeg vrapca gordo predvodila cijelu povorku, a svim mališanima koji su joj se našli na putu dijelila slatkiše. A tada je Vrabec, dok ga je mačka čuvala, kao pravi grleni svat, preuzeo pozornicu. Odmah je zatražio ključeve grada i to na neodređeno. Gradonačelniku to nije bilo milo, ali kao pravi političar brzo je našao s Vrapcem kompromis. Uručio mu je ključeve grada uz napomenu da on nije samo običan gradonačelnik već i saborski zastupnik, pa stoga ima pravo u svom gradu proglasiti novi praznik! Naime gradskom vijeću grada Pregrade upućen je neobičan zahtjev iz DVD-a Stipernica – da se u kalendar uvrsti 29.-31. veljače. Gradsko vijeće je prijedlog usvojilo, a gradonačelnik je odlučio proglasiti ih praznikom! Te dane nitko neće smjeti raditi čak ni policija. Jedini koji će nadzirati red su upravo DVD Stipernica, zaslužni za kalendar sa 368 dana u godini.
Kalendar DVD-a Stipernica je prilikom predstavljanja satiričkog lista "Vrabec" proglašen najboljim tekstom tj. najboljim gafom u protekloj godini. Raznih se još nepodopština našlo u satiričkom gradskom listu – zečevi su plivali u ribnjaku, neki su se skrivali u koružnjaku, vinari i lovci su se u posjetu Iloku vozili u policijskoj "marici", neki su požarom auto popravljali, testirali jel kubura vodootporna u bunaru, avionom slali ključeve od auta za Dubrovnik itd.
Organizator događaja bili su KUD-u Pregrada i Grad Pregrada, ovim putem se najljepše zahvaljujemo našim sponzorima: Pekarnicama Presečki, Udruzi „Dobra kaplica“, Frizerskom salonu Tin, Frizerskom salonu Mony i caffe baru Ramona, te našim lovcima koji su pripremili odličan gulaš za sve sudionike povorke te kao uvijek bili dobri domaćini u Lovačkom domu.