Dan planeta Zemlje – 22.04.2015.

22. travnja obilježava se kao Dan planeta Zemlje u 150 zemalja svijeta. Obilježavanje Dana planeta Zemlje usmjereno je prema zaštiti prirodnih resursa i ima za cilj skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.

Počeci obilježavanja Dana planeta Zemlje sežu u 1970. kad su pod vodstvom američkog senatora Gaylorda Nelsona diljem SAD-a održane prve masovne demonstracije za zaštitu okoliša na kojima je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi, a prozvana je "Nacionalnim skupom o okolišu". Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga, usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća je skupština Ujedinjenih naroda 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje. 

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990., uz značajan angažman udruga za zaštitu okoliša i prirode. U našem gradu taj dan obilježavamo od 2012. godine akcijom "Zelena čistka". Zelena čistka dio je globalnog pokreta Let’s do it! i godišnjih akcija World Cleanup (Očistimo svijet), koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Njena svrha je buđenje svijesti o stvaranju i važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, koja je naše zajedničko dobro.

Na području grada Pregrade u petak 24.04. dostojno ćemo obilježiti Dan planeta Zemlje čišćenjem divljih odlagališta na području mjesnih odbora: Kostel, Vinagora, Stipernica i Pregrada vrhi. 

Grad će osigurati vreće i rukavice, Niskogradnja će obići sve lokacije te osigurati odvoz otpada, a sve Vas lijepo pozivamo da nam se u petak pridružite od 16 sati. Akciju ćemo završiti zajedničkim druženjem u lovačkom domu.