Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom

Na dan 9. svibnja 1950. godine formirana je Europska zajednica za ugljen i čelik, što je bio sam početak stvaranja današnje Europske Unije. Hrvatska je postala dio te velike europske obitelji 1. srpnja 2013. te je ulaskom u punopravno članstvo EU, između ostalog, postala korisnica sredstava iz europskih fondova koji uvelike pomažu lokalnom gospodarstvu. U Pregradi je iz EU fondova izgrađeno reciklažno dvorište, asfaltirana nerazvrstana cesta Petrovina-Menjački, energetski su obnovljene zgrade u javnom vlasništvu, uređena je Poduzetnička zona, kao i šumska cesta od Sopota do Vinagore te dječji park Kuna-park. Zahvaljujući sredstvima EU fondova, Pregrada je postala mjesto koje često ugošćuje ljude iz različitih europskih zemalja kroz programe kao što su URBACT, Europa za građane i Erasmus+.

„Osim povlačenja sredstava iz EU fondova, EU nosi i neke vrijednosti koje bi svako društvo u 21. stoljeću trebalo imati, a to je poštovanje i dostojanstvo svakog čovjeka bez obziru na rasu, spol, političko i seksualno opredjeljenje," rekao je gradonačelnik Marko Vešligaj koji svim građankama i građanima Pregrade upućuje iskrene čestitke povodom Dana Europe, te Dana pobjede nad fašizmom, koji se također obilježava 9. svibnja.

Vrijednosti i doprinos hrvatskog naroda u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu ugrađeni su u temelje samostalne Republike Hrvatske, u izvorišnim osnovama našeg Ustava, a ovaj dan svakako treba potaknuti na izgradnju mira i stabilnosti za buduće generacije.