"Branje grojzdja" Pregrada 2015.

Posljednjeg vikenda u rujnu u gradu Pregradi tradicionalno se održava manifestacija „Branje grojzdja“ posvećena grožđu i njegovoj preradi. Ove godine manifestacija bilježi svoju 45. obljetnicu.
Prošle godine koncept manifestacije je osvježen, dodani su mu uz tradicionalni kulturno-zabavni program i poslovno edukativna te gospodarska komponenta: Poslovni uzlet te Sajam vinarstva i vinogradarstva.  „Poslovni uzlet“ koji organiziramo u suradnji sa Poslovnim dnevnikom i Ministarstvom poduzetništva i obrta čini niz besplatnih predavanja iskusnih predavača iz područja marketinga, financija i poreza do privlačenja sredstava iz EU fondova. "Sajam vinarstva i vinogradarstva" održat će se kao i "Poslovni uzlet" 21.09. u ponedjeljak na sajmeni dan u Gradu. Sajam ove godine dobiva međunarodnu notu, partner sajma je Občina Rogatec. 
I ove godine događanja će se zbivati kroz 10 dana mjeseca rujna, a detaljan program možete naći na našem webu: branjegrojzdja.pregrada.hr. Program počinje u subotu 19. rujna nogometnom utakmicom vetarana te trkom do Bežanca, a za dašak kulture pobrinut će se KUD Pregrada sa gostima iz KUD-a Vir, dok će se večer nastaviti u veselom tonu uz zumbu i dječji disco. U nedjelju nakon zabavnog "ljudskog čovječe ne ljuti se" očekuje nas premijera dugoočekivane nove predstava "Naša familija" dramske sekcije KUD-a.
Tjedan koji slijedi je ispunjen kombinacijom kulture i sporta. Uz koncert Glazbene škole Pregrada i otvorenje izložbe Vinorella – slikanje vinom, predstavit će se novi broj Pregrada infa te biciklistička karta Zagorja na kojoj možete saznati zašto su pregradske staze dobile ime "Putem vidikovaca" . Ove će godine Pregradske dječje berbarije, prepoznatljivi proizvod manifestacije, igara za djecu osmišljenih na temu težačkih radova naše regije, biti organizirane kao i lani, za vrtićku djecu i onu malo stariju, polaznike osnovne škole.
Četvrtkom 24. rujna započinjemo vikend proslave sportskim danom, a uz tradicionalnu nogometnu utakmicu, ove godine nastavlja se izuzetno uspješni nogometni kup mjesnih odbora. Tog dana uže središte grada pretvara se u pješačku zonu uz bogat zabavni program iz brojnih šatora i gradskih kafića. U petak nas očekuje svečano otvorenje manifestacije te predstavljanje CD-a prvijenca "Dotekni dušu" KUD-a Pregrade uz atraktivne goste: Kmete, Soteliju, Aljošu Mutića, Ölenu Ciglenjak... Večer na gradskom trgu završava rock'n'rollom uz predgrupu Crni ribar te koncert grupe PipsChips&Videoclips.
U subotu posjetitelji mogu tokom dana razgledati izložbu malih životinja, gađati glinene golubove na Kunagori, igrati šah, juriti na biciklu, gađati alku iz automobila ili pogledati dječji show Studia DIV. Navečer na gradskom trgu na svoje dolaze zaljubljenici zabavne glazbe, jer ugošćujemo Bumerang i Navihanke.
U nedjelju možete ustati rano te se pridružiti ribičima jezera Gorica ili se zaputiti u planinarski pohod na Kunagoru. Ipak, kruna manifestacije je tradicionalna nedjeljna povorka beračica i berača sa konjskim zapregama koje prolaze pregradskim ulicama te slave ubiranje plodova mukotrpnog rada tijekom cijele godine. Ove godine pridružit će nam se gosti: Etno udruga „Zipka“ iz Kumrovca, Folklorna skupina KD Anton Stefanciosa Rogatec, KUD Ilok i AKUD Gornje Jesenje, koji će svojim sudjelovanjem pripomoći u prikazu starih običaja građanima i našim gostima. Naravno, događaj je nezamisliv bez naših tamburaša, folkloraša, zbora, limene glazbe, harmonikaša Glazbene škole, i klape Kmeti - autora himne manifestacije "Stara klet".
Program manifestacije je i ove godine obogaćen ponudom proizvoda karakterističnim za naš kraj, od tradicijske baštine, zagorskih vina, kolača, meda i rakije do suvenira te kreativnog stvaralaštva.
Dođite i uživajte zajedno s nama u raznovrsnim događanjima u uvijek veseloj i opuštenoj atmosferi pregradskog „Branja grojzdja“!

Prilozi

PrilogVeličina
Image icon Preliminarni program1.jpg349.71 KB