BIJELA NEDJELJA U PREGRADI I KOSTELU

Proteklog vikenda "Proljeća u Pregradi" proljeće je konačno došlo u naš grad, a mi smo sunce u potpunosti iskoristili i proslavili Dan Grada te završetak Kostelske Uskrsne pištole.

Šahovski klub održao je šahovske turnire, a po prvi puta u našem gradu gostovao je Orijentacijski klub Kapela; organizirali su orijentacijske trke na urbanom te mješovitom području. Uz jutarnju kavu se tako sa osunčanih terasa moglo promatrati trkače kako zaviruju u svaki kutak grada i svako dvorište tražeći markere, a poslijepodne su Lenartovim stubama pojurili uzbrdo i u šumu.

Marljivi volonteri tog su dana nastavili raditi na street workout parku kojima su se pridružili lokalni obrtnici te popravili dječji Kuna-park. VIOP d.o.o. predstavio je funkcioniranje aquageen tehnologije  uz obilazak Objekta B2.

Za kraj subote i kao tradicionalni ulazak u proslavu Dana Grada KUD Pregrada održao je koncert za dobro raspoloženje. Dramska grupa pripremila je isječke iz tri predstave, Glazbena škola Pregrada gostovala je sa svojim najboljim učenicima na harmonici koji se pripremaju za državno natjecanje, a profesori Mutić i Jugec maestralno su na saksofonu i harmonici izveli Libertango Astora Piazzole. KUD se predstavio mlađim i starijim zborom i solistima Lucijom Belošević, Milkom Peerom i Vladom Zorkom, a sve u pratnji tamburaša pod ravnanjem Maestra Kaučića. Koncert je uistinu protekao u dobrom raspoloženju, a finalem u kojem su izvedeni Ljubavna pjesma iz rock opere Gubec Beg i Jalta, Jalta nagnali su publiku da s njima zapjevaju svim srcem.

Na Bijelu nedjelju tradicionalno se slavi Dan Grada Pregrade. Svečanost je započela svetom misom u Crkvi Blažene Djevice Marije, u 9.00 sati. U 10.00 sati na Trgu Gospe Kunagorske održao se defile povijesnih postrojbi Republike Hrvatske i lokalnih kuburaških društava. "Kostelska pištola - Keglevićeva straža Kostel" u počast Gradu ugostila je: Počasnu zaštitnu bojnu RH, Varaždinsku građansku gardu, Zrinsku gardu Čakovec, Turopoljske bandere iz Velike Gorice, Karlovačku građansku gardu, Križevačku djevojačku stražu, Trenkove pandure iz Požege, Vinkovačke sokole, Hajdučku družinu Mijata Tomića iz Tomislavgrada, BiH te Viteški red Jurija in Volka Engelberta Turjaškega iz Žužemberka, SLO.
U 11.00 sati u Gradskoj vijećnici održala se svečana sjednica povodom Dana Grada, na kojoj se potpisao Sporazum o suradnji Grada Pregrade i Grada Iloka, te dodijelila priznanja i zahvale Grada Pregrade zaslužnim građanima. Jazz sastav Glazbene škole Pregrada na gradskom je trgu zabavljao građane, a vrijedni lovci su uz pomoć gljivara i KUD-a počastili građane lovačkim gulašem.

U popodnevnim satima događanje se sa gradskog trga preselilo na Kostel Brege. Na Bijelu nedjelju se  tradicionalno zatvara uz veliko slavlje i streljanje iz pištola manifestacija "Kostelska Uskrsna pištola" u organizaciji "Kostelske pištole – Keglevićeve straže Kostel". Iza 15 sati krenula je procesija povijesnih postrojbi u kojoj su ove godine sudjelovali Predsjednik Vlade Zoran Milanović, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj. 

Za kraj samog Dana Grada Pregradu je posjetio GfuK sa predstavom "Cinco i Marinko", Kazališne družine "Glumci u Zagvozdu", u kojoj su glumili izvrsni Vedran Mlikota i Danko Ljuština.

Program „Proljeća u Pregradi“ nastavlja se i dalje. Danas, 13.04. počinju „Dani glazbe“ Glazbene škole Pregrada u Gradskoj galeriji, a već sutra očekuje nas izuzetno zanimljiva rukometna utakmica novoosnovane udruge RUŽ i Podravke Koprivnica.