49. Iločka berba grožđa

Prošlog vikenda održala se 49. Iločka berba grožđa. Kao što i samo ime govori radi se o tradicionalnoj manifestaciji po mnogočemu istoj našem "Branju grojzdja". Ove godine Pregradu je u Iloku predstavila Udruga "Dobra kaplica", Lovačko društvo "Kuna" te povijesna postrojba "Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel".

Delegacija se u Ilok zaputila u subotu rano ujutro gdje ih je dočekao naš "stari" domaćin gospodin Željko Sladetić, predsjednik gradskog vijeća Ilok. Cjelodnevni program bio je pun događanja, posjetili su i razgledali Iločke podrume, vinariju Stipetić i ladanjsko imanje Principovac uz nepcu ugodne degustacije ponajboljih iločkih vina. U večernjim satima u sklopu centralnog programa vinari su održali malu degustaciju pregradskih vina te najavili "Branje grojzdja" prigodnim programom, prospektima i suvenirima na jednom od štandova u staroj gradskoj jezgri u sklopu tradicijskog sajma. "Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel" pobrinula se da glavni dijelovi programa proteknu u svečanom duhu – na Principovcu, gdje gradonačelnik tradicionalno prima uvažene goste nazočili su u svečanim odorama te su potom požurili u staru gradsku jezgru. Dok su predsjednik postrojbe i njegov zamjenik u Beču nazočili svečanom primanju u Europski savez povijesnih postrojbi delegacija u Iloku proslavila je primanje držanjem svečane straže tijekom centralnog dijela programa na glavnoj pozornici u Iloku te još jednom potvrdila svoj status jedne od najvažnijih hrvatskih povijesnih postrojbi.

Nedjelja je protekla u nešto opuštenijem ozračju, LD "Kuna" je na Dunavu pristustvovala gađanju glinenih golubova, a potom se delegacija zaputila u posjet Vukovaru te prepuna dojmova zaputila se kući; spremna za rujan, za pripremu podruma i bačvi, branje, prešanje i naravno veliko slavlje na manifestaciji "Branje grojzdja" na kojoj će kao i svake godine s radošću dočekati delegaciju iz Iloka.