„Veseli tjedan“ Dječjeg gradskog vijeća Grada Pregrade proglašen Naj-projektom 2018. na 14. susretu Dječjih gradskih vijeća Hrvatske

Opatija je 30. i 31. listopada 2018. godine domaćin 14. Susreta Dječjih vijeća Hrvatske, koji je započeo svečanim otvaranjem u Centru Gervais. Sudionike iz Dječjih vijeća Čakovca, Dubrovnika, Jastrebarskog, Karlovca, Koprivnice, Nove Gradiške, Ogulina, Opatije, Pregrade, Preloga, Pule, Rovinja, Šibenika, Tuhelja, Varaždina i Velike Gorice pozdravili su gradonačelnik Ivo Dujmić, dječja gradonačelnica Petra Deranja, predsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske dr. sc. Aida Salihagić Kadić, tajnica DND-a Opatija i zamjenica predsjednice Saveza DND-a Hrvatske Sanja Škorić, pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Maja Vučinić Knežević te pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade PGŽ-a Dragica Marač.

Na susretu su proglašeni „Naj-projekti 2018“, a nagrade je uz Dječje gradsko vijeće Pule osvojilo i DGV Pregrada. Riječ je o natječaju za najbolje projekte koje su osmislila djeca, a koji poboljšavaju život djece u njihovim sredinama. Prijavljeno je 15 projekata iz cijele Hrvatske, a komisija sastavljena od članova 11. saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije odlučila je da su Naj-projekti „Veseli tjedan“ Dječjeg gradskog vijeća Pregrade i „Edukativna predstava u formi forum kazališta“ Dječjeg vijeća iz Pule. Nagrade najboljima te priznanja sudionicima uručili su predsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske dr. sc. Aida Salihagić Kadić, dječja gradonačelnica Petra Deranja, pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Maja Vučinić Knežević te zamjenica gradonačelnika Vera Aničić.

Ovogodišnji Susret Dječjih vijeća dio je velike europske konferencije „Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!“ Eurochild organizacije, koja se paralelno održava u Opatiji, a u sklopu Susreta održat će se edukativne i zabavne radionice za djecu i mentore na temu sudjelovanja djece u donošenju odluka na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini pod nazivom „Participirajmo – uključivanje Dječjih vijeća u procese odlučivanja na EU razinama“. Djeca će donijeti i svoju Deklaraciju, koju će predstaviti sudionicima međunarodne konferencije Eurochilda.

14. susreti Dječjih vijeća Hrvatske održavaju se u organizaciji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i Ministarstva za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade pod pokroviteljstvom Primorsko–goranske županije.