Župan Kolar održao sastanak s gradonačelnicima i načelnicima

Sastanak za gradonačelnicima i načelnicima

U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini, u ponedjeljak, 05. srpnja 2021. godine župan Željko Kolar održao je sastanak s načelnicima i gradonačelnicima s područja županije.

Na sastanku su predstavljene mogućnosti financiranja razvojnih projekata u budućem financijskom razdoblju 2021.-2027., nakon čega je uslijedilo predstavljanje Razvojnog sporazuma Sjever, kao i projekt izgradnje širokopojasne infrastrukture OptiX ali i zbrinjavanje napuštenih i izgubljenih životinja s područja jedinica lokalne samouprave Krapinsko-zagorske županije u 2021. godini. Ujedno je predstavljen i projekt PVmax - fotonaponske elektrane na krovovima.

Župan Željko Kolar istaknuo je da ovaj dnevni red bio više orijentiran da se dobiju sve informacije o mogućnostima apliciranja na Europske fondove i načine kako koristiti sredstva u budućem financijskom razdoblju 2021.-2027. "Dali smo informaciju vezanu uz Razvojni sporazum koji bi pet sjevernih županija trebalo potpisati s Ministarstvom regionalnog razvoja, odnosno Vladom RH. Dali smo informaciju o razvijanju daljnjeg tijeka i pripremi za natječaj za širokopojasni internet, vezano za zbrinjavanje životinja i ravnatelj Julije Domac je predstavio novi projekt koji je išao preko Europske komisije, isto tako mogućnosti izrade dokumentacije i apliciranja i provedbe projekata iz sektora obnovljivih izvora energije. Dogovorili smo da nastavljamo s projektom besplatnih radnih bilježnica za sve osnovnoškolce i osnovnoškolke s područja Krapinsko-zagorske županije, za što je Županija u proračunu za ovu godinu osigurala 1,4 milijuna kuna.  Dogovorili smo da ću koordinacije sazivati barem jednom u dva mjeseca po cijeloj županiji. Pozvao sam kolegice i kolege da koriste usluge REGEA-e koja je koordinator i obavlja usluge besplatno, a tokom ljetnih mjeseci pojačati ćemo se kadrovski budući da smo dobili još neke europske projekte. Treća stvar je da budemo u jednoj dobroj koordinaciji i pokušavamo projekte za buduće natječaje grupirati po sektorima i gdje je god moguće da apliciramo. Mi smo kao županija to htjeli i kroz Razvojni sporazum, pa da za jedan natječaj bude sportska dogradnja, dvorane, dogradnja osnovnih i srednjih škola. Nažalost ministarstvo to nije prihvatilo, ali možda ima nekih drugih sektora gdje to možemo zajedno raditi pa da se ta prava prepuste Županiji. Županija je spremna neka prava prebaciti na gradove i općine, sve s ciljem da povučemo što više sredstava iz EU fondova“, rekao je župan Kolar.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj dodao je da su prezentirani dobri i kvalitetni projekti i inicijative. "Imamo uistinu puno spremnih projekata za kandidiranje i gledamo da uđemo u integrirani teritorijalni program odnosno novi operativni program koji je namijenjen ravnomjernom regionalnom razvoju, gdje su za lokalne jedinice na raspolaganju velika sredstva. Grad Pregrada po sadašnjem indeksu razvijenosti, je u petoj skupini, uz još 7 lokalnih jedinica iz Krapinsko – zagorske županije. Nismo u statusu potpomognutih brdsko – planinskih područja i ne pripadamo ovim ITU područjima, gdje su velike mogućnosti za financiranje razvojnih projekata", rekao je gradonačelnik te dodao da je važno da jedinice lokalne samouprave koje su u petoj skupini također budu dio tog integriranog regionalnog programa. "Već smo slali dopise i prema ministarstvu, i Gradu Zagrebu kao najvećoj urbanoj aglomeraciji, da im se priključimo. Nadam se pozitivnom ishodu, da imamo jednake razvojne mogućnosti kao što imaju lokalne jedinice u KZŽ i da možemo koristiti te fondove. Imamo podršku Županije u tome i nadam se pozitivnom ishodu. Uskoro slijedi izračun indeksa razvijesnosti i neke lokalne jedinice koje su sada u statusu potpomognuutih područja, vjerojatno će prijeći iz tog statusa u petu skupinu, pa će i njima to koristiti", zaključio je gradonačelnik Vešligaj.