Skip to main content

Izletišta

Stari grad Kostel 

Sjeverno od Pregrade, u sustavu Kunagore je Kostelgrad, nad okukom rijeke Kosteljine. Smješten je na vrhu brijega obraslog bjelogoričnom šumom, na koti 427. Utvrda je omiljeno izletište s kojeg puca prekrasan pogled na udolinu Sutinsku, uzak procjep uz riječicu Kosteljinu kroz koju se ulazi sa sjeverne strane u grad Pregradu. Prilaz utvrdi lagan je i pristupačan s njene sjeverne strane iz naselja Kostel.  

Izvor u Kostelu

Izvor je malo svetište na samom ulazu u Kostel, na njemu se cesta račva prema Kostelu i dalje Sloveniji, te lijevo u brdo, prema starom imanju Keglevića, župnoj crkvi i ruševinama starog grada. Namijenjen je svim putnicima namjernicima, za odmor i okrepu, uz drvene klupe, u hladu drveća, a uz riječicu Kosteljinu.

Bregi Kostelski

Jedno od najviših mjesta na području Pregrade su Bregi Kostelski. S Brega Kostelskih puca predivan pogled na Kunagoru, staru utvrdu Kostelgrad, Crkvu Sv. Mirka i župni dvor, a u daljini, nazire se uzani procijep Sutinske, kao čuvara ulaza u grad Pregradu.

Kunagora 

Kunagora je omiljeno izletište u ovom dijelu Zagorja. S terase planinarskog doma puca pogled na cijeli grad, prema Sljemenu. Do njega se može doći pješke, put počinje iza Zagorske katedrale planinarskim Križnim putem ili pak Lenartovim stubama, dužim putem kroz Goru. Do izletišta je moguće doći i automobilom.

Velika Ravna 

Velika Ravna najviši je vrh Kunagore do koje se dolazi Herbertovom stazom, kraj Gljivarske kućice. Sam vrh obrastao je šumom, no 100 m jugozapadno nalazi se livada "Velika Ravna" s koje se pruža lijep vidik od Medvednice, Cesargradske gore, preko Hrvatskog zagorja do gorja u Sloveniji. 

Lenartove stube i spilja

Lenartove stube omiljeno su šetalište građana Pregrade. One povezuju centar grada s Pregrada Vrhima ispod kapele Sv. Leonarda, odakle se put dalje nastavlja po Kunagori. Sagrađene su od starih dijelova željezničke pruge. Uz same stube, podno Kunagore, nalazi se Lovački dom Kuna, a kraj njega, na prvu sakrivena pogledu, nalazi se malena spilja. 

Jezero Gorica

Jezero Gorica dio je kompleksa Dvorca Gorica, a njime upravlja Športsko - ribolovno društvo. Posebnost jezera je otočić, među građanima poznat kao "otok ljubavi". 

Vinagora

Sa svojim prirodim ljepotama, malim trgom na vrh brijega na koti 407 i crkvom Majke Božje Vinagorske mjesto je jedno od turistički najposjećenijih vidikovaca u županiji.

Vinagorska klet

OPG Jurišić smjestio se na Vinagori, gdje možete održati sastanak, domjenak i prigodne proslave. Kapacitet im je do 25 osoba. Odnedavno Vinagorska klet postala je idealno mjesto za team-building, naime u netaknutoj prirodi vinagorskih „trsja“, zelenila i šuma u Vinagorskoj kleti organizirat će za vas adrenalinsku vožnju quadovima.

Robijeva dolina

Šećući od Vinagore ili Kostela put Slovenije, putevima obavijenim zelenilom šuma i dolina na području Velike Gore, na mjestu koje pruža utočište od suvremenog ubrzanog načina života obavijenog stresom, naći ćete pitoreskni način života zagorskog sela. A tad kad se spustite u kotlinu obzor će se spojiti s jezerom, a vi ćete znati da ste naišli na mali dragulj, sakriven iza gustih šuma, na tromeđi općina i država - Robijevu dolinu. 

Vražja peć 

Potok Sopotnica slapom s visine dva metra spušta se iz spilje u jezerce dubine otprilike jednog metra i ispod mostića nastavlja mirno teći kao plitki potok koji nikad ne presušuje, dubine tako da ga čovjek može pregaziti. Priča kaže da je nekad tu stolovao vrag, bilo je i coprnica i događale su se različite vradžbine. Mjesto je pravi biser prirode, uvijek otvoren svima za druženja.

Vinska cesta 

Područje Plemenšćine  smjestilo se u krajnjem sjeverozapadnom dijelu Hrvatskog Zagorja. Plemenšćina se diči mnogobrojnim vinogradima, a može se podičiti i činjenicom da je jedna od prvih vinskih cesta u Hrvatskoj nastala upravo na tim lijepim zagorskim bregima.

Vinarija Zdolc

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Zdolc bavi se proizvodnjom grožđa i vina, a tradicija stara preko 100 godina prenosi se s koljena na koljeno. Posjeti s razgledavanjem vinograda, podruma i kušanjem vina, moguće je uz prethodnu telefonsku najavu. Hrvatski pjesnik, Janko Leskovar, upravo je u ovim, tada njegovim vinogradima, pronalazio inspiraciju. 

Izletišta u Pregradi...