Skip to main content

Kulturne znamenitosti

Kostelgrad

kostelgrad1_2_web_3.jpgKostelgrad je srednjovjekovna utvrda smještena sjeverno od Pregrade na strateškom položaju koji je omogućavao kontrolu putova s različitih strana. Utvrda je građena na kamenoj stijeni iz koje se izdižu visoki zidovi građeni od klesanog kamena. U njegovom podnožju  smješten je vrlo vrijedan arhitektonsko-urbanistički kompleks koji se sastoji od crkve Sv. Emerika, kapele Trpećeg Isusa, župnog dvora, gospodarskih zgrada s bunarom i povijesnog groblja.

Dvorac Bežanec

Bezanec_0_web_0.jpg

Najveći i najznačajniji dvorac u ovom kraju je Bežanec. Dvorac pripada prvoj spomeničkoj kategoriji. Perivoj oko dvorca Bežanec koji se prostire na 2,96 ha zaštićen je kao Spomenik parkovne arhitekture. Prilazi mu se alejom jasenolikog javora dugom 90 metara, nastalom nakon 1911. godine. 

Dvorac Gorica

Dvorac Gorica nalazi se na jugoistoku Pregrade, u pejzažu koji je još uvijek barem djelomično zadržao obris velikog posjeda, sačuvan je ribnjak i livade ispred dvorca. Dvorac je u vlasništvu obitelji Kaučić koja ga održava sukladno mogućnostima, dok jezerom upravlja ŠRD Gorica.

Dvorac Dubrava

Dvorac Dubrava nalazi se na blagoj padini na južnom ulazu u Pregradu. Dvorac su sagradili Keglevići, a potom je mijenjao vlasnike – obitelji Limburg-Stirum, Erdödy, Petazzi, Oršići, Slavetići, Kuhtići, te Jakov Badl, koji se proslavio uređenjem kupališta u obližnjim Krapinskim Toplicama. Dvorac je u privatnom vlasništvu.

Muzej dr. Zlatko Dragutin Tudjina 

Muzej predstavlja povijest grada Pregrade kroz tri tematske stalne izložbe - numizmatiku, rudarstvo i ljekarničku zbirku „Thierry“.

Meteo stup

Meteorološki stup u Pregradi postavili su i meteorološkim instrumentima opremili 2004. godine Josip, Mirjana i Krešimir Topić te ga darovali Gradu Pregradi i Gradskoj knjižnici. Stup je izrađen od hrastovine, krov je od bakrenog lima, a njegova posebnost je vjetrokaz, koji je izrađen od nehrđajućeg čelika. Diskretna rasvjeta omogućava da se podaci, bez problema, očitaju i noću.

Nalazište Boga Mithre

Reljef boga Mitre našao je seljak Martin Gorupić iz Plemenšćine Gornje​ u svom vinogradu, što je još samo jedan od dokaza da su ovdje vinogradi od davnina. Danas se reljef nalazi u Arheološkom muzeju u Zagrebu, a njegov preslik smješten je u Gradskoj knjižnici Pregrada.

Kurija Janka Leskovara

Nedaleko od dvorca Bežanec nalazi se kurija Janka Leskovara. Mala jednokatna zgrada iz 19. st. u kojoj se rodio i jednim dijelom živio poznati književnik Janko Leskovar (1861.-1949.), koji prikazuje proces spajanja zagorske aristokracije, nalazi se u selu Valentinovo, nedaleko od dvorca Bežanec. Kuća je danas napuštena.

Janko Leskovar bio je hrvatski učitelj i književnik. U svom desetogodišnjem književnom stvaralaštvu Leskovar je bio zaokupljen psihološkom analizom likova naglašeno nezainteresiranih ili nesposobnih za životnu borbu. Po njemu se naziva tip lika – leskovarac, pasivni junak koji je sklon povratku u prošlost, stalnom razmišljanju i sjećanju na događaje koji završavaju tragično. Najpoznatija djela su Misao na vječnost, Propali dvori i Sjene ljubavi.

Ljekarna K Angjelu čuvaru

Hippolit Bilinski, Poljak rodom, dolazi s ​obitelji i troje djece tijekom 1876. u Pregradu. Tamo osniva ljekarnu i daje joj ime "K Angjelu čuvaru", po uzoru na ljekarnu "Zum Schutzengel" u Beču. 1892. godine u Pregradu dolazi Adolf Thierry, te otkupljuje ljekarnu. Ljekarnik Adolf pl. Thierry de Chateauvieux utemeljio je u Pregradi prvu industrijsku proizvodnju lijekova u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, a ljekarnička djelatnost obitelji Thierry bila je preteča današnjih velikih farmaceutskih poduzeća.