Skip to main content

Kunagora

Kunagora je bogata biljnim, životinjskim i geološkim blagom te je često destinacija planinara, geologa, gljivara i sličnih grupa. Kunagora je također značajno nalazište amonita. Amoniti nađeni na Kunagori potječu iz  srednjeg trijasa te su dakle stari cca 240 milijuna godina.

Na Kunagori se nalazi planinarski dom, u vlasništvu je Lovačkog društva Kuna i Hrvatskog planirskog društva Kunagora. Svakog vikenda dočekuju putnike namjernike. Planinarski dom sagrađen je na temeljima nekadašnje kapelice, a danas na njegovom dvorištu nalazi se svetište Majke Božje Kunagorske. Ispred planinarske kuće nalazi se uzletište za zmajare - paraglajdere. S terase planinarskog doma puca pogled na cijeli grad. Do njega se može doći pješke; put počinje iza same „Zagorske katedrale“ planinarskim „Križnim putem“, kojeg je dao sagraditi nekadašnji monsinjor Branko Ivanjko, a posljednja 14.-ta postaja vodi do svetišta Majke Božje Kunagorske. Tim putem nekada su hodočastile trudnice ili pak žene koje nisu mogle začeti, kako bi im Majka Božja Kunagorska udijelila blagoslov.

Do planinarskog doma može se doći i Lenartovim stubama, pa kroz Goru ili za one s manje kondicije, autom, prema kapeli Sv. Leonarda do same planinarske kuće, gdje se nalazi parkiralište za 20-tak automobila.

Hrvatsko planinarsko društvo Kunagora Pregrada
Vrhi Pregradski 69, 49218 Pregrada, p.p. 25
www.hpd-kunagora.net
info@hpd-kunagora.net
Iznajmljivanje planinarske kuće: +385 99 78 63 662

 

Lokacija

srce zagorja