PROLJETNA BICIKLIJADA – 26.04.

U nedjelju 26.04. održana je prva proljetna biciklijada u Gradu Pregradi. Odaziv je, kao i vrijeme, bio izuzetan, pedesetak biciklista od 4 do 64 godine pedaliralo je ulicama grada. Početak je bio u 15 sati na gradskom trgu koji je bio prepun bicikala i biciklista. MUP je postavio svoj štand gdje se moglo registrirati bicikl, a gospođa Andrea Jurić policijska službenica za prevenciju Policijske uprave krapinsko-zagorske dala je korisne informacije o sigurnosti. Vožnja je krenula s Trga Gospe Kunagorske pod vodstvom državnog prvaka u biciklizmu i našeg sugrađanina Damjana Ivšaka. Za zagrijavanje vozilo se ulicom Stjepana Radića te najdužom ulicom u gradu - Kolarijom. Iz Kolarije je skrenula u industrijsku cestu, prešla ulicu Janka Leskovara te došla do najzahtjevnijeg dijela  strme ulice Matije Gupca. Odustajanja nije bilo, najmlađe su roditelji i ostali sudionici bodrenjem pomogli da ustraju. Povorka je prošla kraj dvorca i jezera Gorica te se Goričkom ulicom spustila do kružnog toga i ušla u Kunovićevu ulicu. Na samom kraju uspela se Obrtničkom nazad do gradskog trga na kojem je uvijek veseli Ivan Pogačić osmislio igru u kojoj je sudjelovala i dobro se zabavila većina biciklista dok su vrijedni članovi CUG-a dijelili jabuke, voće, sokove i grickalice naših dragih sponzora te kao mali znak pažnje i zahvale CUG bedževe.

U sklopu gradskog natječaja udruga CUG dobila je sredstva za projekt promocije rekreativnog življenja i biciklizma. Tim je sredstvima u prosincu 2014. održano predavanje "Biciklirajmo zajedno" te je nabavljen stalak za bicikle koji je postavljen ispred zgrade Gradske knjižnice i muzeja na korištenje građanima dok je u petak 17. travnja kao najava biciklijade održano putopisno predavanje "Električnim skuterima od Kine do Hrvatske". Svrha projekta bila je skrenuti pažnju kako je i naš gradić dio svjetskog pokreta u kojem biciklizam uzima sve više maha, a predstavlja ekološki i zdrav način života te na zabavan način približiti vrijednosti biciklizma svim građanima.

Udruga CUG postoji kakvih godinu i pola, biciklijada je jedan od prvih ozbiljnijih projekata, a glavni cilj udruge je promicanje kulture življenja. Zadnjih tjedana možete nas često vidjeti kako uređujemo "street work-out" park kraj Osnovne škole Janka Leskovara, kao redare na događanjima Turističke zajednice grada, kao organizatore Moto-alke za vrijeme trajanja "Branja grojzdja", kao volontere u akcijama "Zelene čistke"... 30.05. održat će se u našem gradu "Sajam udruga", a mi pozivamo sve građanke i građane da nas posjete, upoznaju nas te nam se pridruže, nove članove rado primamo! Također najavljujemo malo iznenađenje za taj dan – detalje i lokaciju podijelit ćemo uskoro, a sada ćemo samo reći da ćemo u sklopu projekta "Mladi za Pregradu, Pregrada za mlade" organizirati koncertić, jer vrijeme je da se svi malo opustimo i zabavimo.

Ovim putem udruga CUG najljepše se zahvaljuje svim biciklistkinjama i biciklistima, a na potpori Gradu Pregradi, Pekari Hajdinjak, Voćarni Ismaili, te Etimu. Veliko hvala svim volonterima, a posebno Ivanu Pogačiću, Ivanu Hlupiću, Daliboru Grilcu te Damjanu Ivšaku. Najveće hvala zaslužuje Policijska postaja Pregrada koja je cijeli događaj izvrsno popratila, od same točke planiranja vožnje, registracije bicikala, davanja uputa o sigurnosti, provjerama i prisutnošću na svim bitnim točkama kojima je povorka prošla te vozilima koja su osigurala nesmetan prolazak povorke. Zahvaljujemo se i svim gledateljima na pljesku, osmijesima i podršci te svim vozačima koji su svi do jednog stali i pričekali da povorka prođe, na dobroti i razumijevanju.

Mi smo se odlično zabavili te najozbiljnije razmišljamo o svim onim silnim "kritikama" sudionika i promatrača koje su počele pljuštati čim smo se vratili na trg, a te su da biciklijada postane tradicionalni dio programa "Proljeće u Pregradi" (i ne samo proljeća)!